Vårt team

Gunnar, Susan, Sabine Phil  Foto: Jonathan Herbert
          Gunnar       Susan            Sabine         Phil

Barnmorska från Schweiz, 
F.d. baptistpastor, numera kväkare från Skottland.
Konsult från Kanada med kris- och konflikthantering som sin specialitet.
F.d. kyrkoherde från Sverige.

Ja, följeslagarprogrammet är verkligen mycket internationellt.. Jag tänker idag berätta lite om vårt team här i Betlehem. Vi är fyra helt olika personligheter från olika länder, med olika yrkesbakgrund och givetvis med väldigt olika erfarenheter av livet. Det gör det hela så mycket mer spännande och intressant. Hittills har teamet fungerat väldigt väl tillsammans. Men vi är medvetna om att det i alla grupper kommer dagar då det gnisslar mer eller mindre.

Sabine från Schweiz är 62 år och lite av en globetrotter. Hon är van att vistas i många olika länder och kulturer och  pratar engelska med en härlig schweizisk dialekt.
Phil är en mysig skotsk gentleman med 70 vårar bakom sig. Han talar en underbar klassisk engelska, eftersom han bott stora delar av sitt liv i England. Han tillhör kväkarna (www.kvakare.se/) , ett samfund, som gjort sig kända för sitt icke-våldsengagemang i olika internationella konflikter.
Susan , 63 år, från Kanada är konsult i kris- och konflikthantering. Hon har varit följeslagare en gång tidigare i Tulkarem och kom hem från den perioden  så sent som i början av 2009. Hon talar engelska på nordamerikaners sätt med hårda ”t” som låter som ”d”. ”Ottowa” blir ”Addowa”. Hon har bott i Schweiz ett antal år för länge sedan.
Och så är det jag, Gunnar, från Sverige en 66-årig f.d. kyrkoherde, som försöker förstå alla engelska varianter och dessutom försöker göra mig förstådd med min svensk-engelska dialekt. Det går bättre och bättre dag för dag. När det blir för svårt övergår jag till arabiska. Då är det ingen i teamet i alla fall som märker om jag talar rätt eller inte.

Tillsammans har vi en hel del goda erfarenheter, som kan vara till nytta i vårt teamarbete. Dessutom har vi roligt tillsammans.

 Nedersta vån t.h. Foto: Gunnar Stenbäck
             Vår lägenhet på 1 vån t.h.        

Vi bor i en lägenhet som EAPPI  hyr, 10 minuters gångväg från den stora ”vägspärr300” i norra Betlehem. Phil och jag delar rum med eget badrum, liksom Sabine och Susan, som har sitt badrum. Dessutom har vi ett vardagsrum och ett gästrum plus kök. Gästrummet används av andra följeslagare, som kommer på s.k. ”Placement visits”. Alla följeslagare skall nämligen under två dygn besöka två av de andra följeslagarplatserna. Jag skall t.ex. till Hebron 1) under två dygn i början av februari och till Yanoun 2) på norra Västbanken i två dygn i mitten av mars.
Vi lagar själva vår mat och har delat upp matlagning och disk så att vi ansvarar för den två och två en vecka i taget.

Övriga nationaliteter i denna grupp av följeslagare, gr. 34, är Norge, Irland, England, USA, och Tyskland och Frankrike, tillsammans alltså 10 länder. Övriga länder, som är med i programmet är Finland, Syd-Afrika, Australien, Holland och på väg in är bl.a. Argentina.
Så nog är det internationellt alltid.

 

1) Hebron ligger söder om Betlehem. De flesta där är palestinier, men det finns en grupp mycket starkt religiöst och ideologiskt motiverade israeliska bosättare där också, vilket innebär ständiga konfrontationer mellan israeler och palestinier.
2)Yanoun  är en mycket liten by som ligger mellan Nablus på norra Västbanken och Jordandalen öster därom. Också där finns grupper av mycket starkt religiöst och ideologiskt motiverade israeliska bosättare, vilket precis som i Hebron innebär ständiga konfrontationer.



Jag befinner mig i Israel och Palestina som ekumenisk följeslagare på uppdrag av Sveriges Kristna Råd och Kyrkornas Världsråd, genom det ekumeniska följeslagarprogrammet i Palestina och Israel (EAPPI) De synpunkter/reflektioner som uttrycks ovan är personliga och delas inte nödvändigtvis av mina uppdragsgivare. Om du vill publicera hela eller delar av denna artikel eller sprida den vidare, var vänlig kontakta mig ([email protected]) och/eller någon av de ansvariga på Sveriges Kristna Råd: Joanna Lilja ([email protected]) eller Johanna Wassholm ([email protected]).



 

 


 


Kommentarer
Postat av: Anonym

vad härligt att få höra om er! Väldigt fina bilder som har börjat komma på bloggen också! Stor kram /j

2010-01-20 @ 10:03:10
Postat av: Stefan

Fyra som har varit med förr, helt enkelt. Har ni drabbats av "the grandmother syndrome" ännu?

2010-01-22 @ 23:46:21
URL: http://stefanolsson.nu
Postat av: inger

Vilket härligt gäng!

2010-02-01 @ 08:30:51
URL: http://cptsverige.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0