Till Betlehem

Startade dagen med tidig frukost för att hinna ta en ordentlig promenad upp på Oljeberget, förbi Getsemaneträdgården upp till Dominus Flevit-kyrkan (Dominus flevit=Jesus gråter). Kl. 9 kom en av Betlehemsgruppen och hämtade oss. Med buss i hög fart åkte vi till Checkpoint 300, den stora checkpointen vid Gilo i Betlehem. Där fick vi gå igenom passkontrollen med vår tunga packning till taxi på andra sidan, som förde oss till vår lägenhet (se bild på huset). Vi bor med utsikt mot djupa dalar och höga höjder. En av dessa är den israeliska bosättningen Har Homa, en helt nybyggd stad med c:a 6000 bostäder. Vi ser också ut mot Beit Sahour, Betlehems tvillingstad med en majoritet av kristna palestinier. Där ligger också med herdarnas äng. Första besöket gjorde vi till ”Tents of Nations” www.tentofnations.org , ett mycket intressant och spännande projekt. Där bor  Daoud med familj, en luthersk kristen familj, som har ägt och bebott marken (100 tunnland) sedan 1916. Daouds farfar köpte marken 1916 och bosatte sig i en grotta, som finns kvar. Hans son, Daouds pappa, drömde om att skapa ett fredsprojekt där, men dog 1976. Dahoud och hans bröder vill genomföra visionen. Deras problem är att gården ligger i ett C-område (ett område av Västbanken, som står  helt under israelisk administration sedan 1990-talet) och att kullen, där gården ligger är omgiven av flera stora israeliska bosättningar, som vill åt marken. I ett C-område får palestinier inte bygga något nytt hus över markytan. Därför bygger Daoud och hans familj istället rum under markytan, t.o.m. ett kapell. Man vill likt de israeliska bosättarna skapa ”facts on the ground”. Under odlingssäsongen inbjuder man volontärer att komma och bo där och arbeta. De får bo i tält. Gården har inte haft el tills alldeles nyligen. Men varje frustration vänder man till att finna nya möjligheter. Så har man med hjälp av tyskar fått solpaneler så att man nu har el. Man saknade vattentillgång, men under den svåra perioden förra året under Gazakriget vände man den frustrationen till att finna en lösning på vattenproblemet. Man byggde 8 stora vattencisterner under jordytan för att samla in regnvatten, som nu försörjer gården. Daoud säger:  ”Vi vägrar att vara offer. Även om situationen är svår ser vi hela tiden en framtid.” När bosättare kom och förstörde en hel del olivträd fick de nya olivträd av ”Jews for just peace in Palestine” www.jfajpnc.org . Hela tiden ser de nya möjligheter. Byn vägrar att vara fiender med någon. Med icke-våldsprincipen byggd på Jesu undervisning vill man vara en brobyggare mellan folk och folk. ”Vår vision är att skapa vår framtid på egen hand utan externt beroende och våga möta det onda med det goda.”
 Detta var verkligen ett mycket givande besök som ingav hopp mitt i en hoppös omgivning.
Dagen fortsatte med besök på AEI (Arab Educational Initiative) www.aeicenter.org . Vi fick en engagerad information om centrats verksamhet, som har som mål att finna vägar för samtal mellan kristna och muslimska palestinier. Före andra intifadan, 2000, var även israeliska judar med, men det går tyvärr inte längre. Inga israeler får enligt israelisk lag besöka A-områden på Västbanken (områden med palestinskt självstyre, som Betlehem är).
Ikväll har vi så fått möta en massa viktiga kontaktpersoner från olika byar och organisationer vid en bjudning på ett kafé, där vi blev presenterade för dem och de för oss. Jättebra! Kl. 03.40 ringer klockan i morgon bitti. Vi skall till vår första checkpointvisit och skall vara där 04.30! Blir spännande!

Jag befinner mig i Israel och Palestina som ekumenisk följeslagare på uppdrag av Sveriges Kristna Råd och Kyrkornas Världsråd, genom det ekumeniska följeslagarprogrammet i Palestina och Israel (EAPPI) De synpunkter/reflektioner som uttrycks ovan är personliga och delas inte nödvändigtvis av mina uppdragsgivare. Om du vill publicera hela eller delar av denna artikel eller sprida den vidare, var vänlig kontakta mig ([email protected]) och/eller någon av de ansvariga på Sveriges Kristna Råd: Joanna Lilja ([email protected]) eller Johanna Wassholm ([email protected]).



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0