The Palestinian Kairos Document

Har i em. tillsammans med alla de andra följeslagarna, varit i Beit Sahour, som ligger alldeles intill Betlehem, vid YMCA (KFUM) och lyssnat till en mycket intressant föreläsning av en av författarna av  Kairosdokumentet, Rifat Kassis , (läs gärna själv på www.kairospalestine.ps).  Kairos är grekiska och betyder ”ny tid", egentligen "Guds tidpunkt” och har alltså inget med Kairo att göra.



Det är ett dokument, som under ett års tid arbetats fram av palestinska gräsrotsteologer och kristna lekmän, och som unikt nog har undertecknats av de högsta ledarna i alla de på Västbanken närvarande kyrkorna . ”Dokumentet är inte en hämnd mot Israel utan en handling för att nå fram till en rättvis och slutgiltig fred” säger man. De är dessutom unikt på det viset att det arbetats fram utan påverkan av politiker, andra kyrkor i västvärlden eller av ekonomiska intressen. "Dokumentet vill vara en profetisk röst från de lidandes djup utan diplomatiska uttalanden".

Man vänder sig först till alla palestinier: ”Vi måste ha tålamod och göra motstånd med kärlek och med icke-våld. Vi har redan tillräckligt med splittring bland oss kristna. Låt oss stå emot Israels ondska med vår kärlek.”

Sedan fortsätter det långa dokumentet och Rifat Kassis lyfter fram 4 speciellt viktiga punkter:

1. Palestinska kristna tro inte att Israels ockupation av Västbanken och Gaza är ett under och verk av Gud,  

2. Slutet på kristnas, muslimers och judars lidande i området kan bara bli verklighet om ockupationen upphör.

3. Palestinska kristna uttrycker sin uppskattning av stödet från kristna bröder och systrar över hela världen och vädjar om fortsatt stöd,

4. Kairosdokumentets övertygelse är att detta land (Israel) tillhör alla och skall vara öppet för och delat av alla.

Slutklämmen är att man vädjar till omvärlden om en total bojkott i stil med bojkotten mot Syd-Afrika under apartheidtiden.  ”Vi palestinier vädjar om detta tillsammans med många israeler, som är emot ockupationen”. Bojkotten hoppas man skall gälla allt utbyte av varor, tjänster, kultur och undervisning. Enda undantaget är turismen, för man vill inbjuda alla att komma och själva se hur förhållandena för palestinierna är.

Så välkomna på besök!!


Jag befinner mig i Israel och Palestina som ekumenisk följeslagare på uppdrag av Sveriges Kristna Råd och Kyrkornas Världsråd, genom det ekumeniska följeslagarprogrammet i Palestina och Israel (EAPPI) De synpunkter/reflektioner som uttrycks ovan är personliga och delas inte nödvändigtvis av mina uppdragsgivare. Om du vill publicera hela eller delar av denna artikel eller sprida den vidare, var vänlig kontakta mig ([email protected]) och/eller någon av de ansvariga på Sveriges Kristna Råd: Joanna Lilja ([email protected]) eller Johanna Wassholm ([email protected]).



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0