Mänskligt liv är mer värt än ett levande träd

Idag har vi gjort två nya bybesök. Det första i Tuqua, vid foten av berget Herodion. Där skulle vi ha besökt skolan, men det var skolstrejk idag så det blev inget av. Vi fick vända tillbaka i taxin. Den andra byn vi besökte var Husan, som ligger SO om Betlehem, en by där det ofta är skärmytslingar mellan israelisk militär och barnen i byn. Militären provocerar och barnen svarar med stenkastning varvid militären avlossar skott eller tårgas eller griper barn. Det händer också ofta att militären kommer om natten och gör inbrytningar i hem för att gripa någon. Senast var det en 14-åring som greps och sattes i fängelse utanför Ramallah utan någon rättegång. Vi träffade byns ledare och hans familj, en väldigt färgstark och ödmjuk person som själv suttit i israeliskt fängelse i över 8 år. Ändå säger han: "Israelerna är inte våra fiender. De är människor som vi. Vi vill leva i fred med dem i en gemensam stat. Men den israeliska militären är våra fiender. Enligt koranen är det förbjudet att fälla levande träd. Så mycket mer är det förbjudet att döda eller skada en människa". Det intressanta är att den judiska Talmudtraditionen säger samma sak. Detta borde kunna vara en utgångspunkt för samtal mellan judar och muslimer och kristna.
Idag har vi också varit på Badil center, (www.badil.org), som sysslar med flyktingfrågor och alla de frågor som rör flyktingars mänskliga rättigheter. Deras uppgift är: 1. att utföra lobbyarbete mot Israeliska myndigheter, 2. ordna flyktingkonferenser kring frågor om mänskliga rättigheter,  3. att inspirera till att starta studie- och undervisningsgrupper kring mänskliga rättigheter. 4. internationellt påverkansarbete, men också påverkan på de egna politikerna. Hassan, som vi fick tala med. hoppas på en slags försoningskonferens likt Sydafrika för att nå fram till en lösning på flyktingfrågan. Badir förespråkar liksom de palestinska kyrkoledarna i deras s.k. Kairosdokument, (www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=196693) en bojkott av Israel med målet: 1. Upphörande av occupationen, 2. Fullt erkännande av både israelers och palestiniers rättigheter, 3. Flyktingfrågans lösning. 
En fin dag med underbart väder (c:a 22-23 grader mitt på dagen), är till ända. I morgon åker vi tillbaka till Jerusalem för fortsatt kurs t.o.m. tisdag.


Jag befinner mig i Israel och Palestina som ekumenisk följeslagare på uppdrag av Sveriges Kristna Råd och Kyrkornas Världsråd, genom det ekumeniska följeslagarprogrammet i Palestina och Israel (EAPPI) De synpunkter/reflektioner som uttrycks ovan är personliga och delas inte nödvändigtvis av mina uppdragsgivare. Om du vill publicera hela eller delar av denna artikel eller sprida den vidare, var vänlig kontakta mig ([email protected]) och/eller någon av de ansvariga på Sveriges Kristna Råd: Joanna Lilja ([email protected]) eller Johanna Wassholm ([email protected]).



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0