Bön vid muren

Varje fredag kl. 17.30  Foto: Gunnar Stenbäck 
                   
En liten trogen skara bedjare

Varje fredag sedan muren byggdes för fem år sedan vandrar de bedjande fram och tillbaka utmed muren. Trogna Caritas systrar, några katolska präster, någon palestinsk kristen, några internationella gäster  och så vi.

Det är inget väckelsemöte, inte någon jublande sjungande skara, bara några få lågmälda trogna bedjare som samlas varje fredag kl. halv sex utmed den åtta meter höga muren precis vid sidan av vägspärren för bussar och bilar på väg mot Jerusalem.
Systrarna tillhör fransiskanerorden inom katolska kyrkan, och arbetar på det närbelägna Caritas Baby Hospital1). Prästerna kommer från the Christian School Brothers, La Salleorden2). En av de övriga internationella deltagarna i fredags var från Nya Zeeland och är vice kansler vid Betlehems universitet. Så var det några volontärer från Italien och så vi följeslagare  och sist men inte minst Clemence, en äldre palestinsk kvinna, som bor alldeles invid muren och som alltid troget kommer till bönen.
Vi samlas kring denna unika men kraftfulla form av motstånd mot den mur som skiljer folk från folk, för att ”be bort muren”. Fader vår på olika språk varvas med rosenkransbönen3)  medan vi vandrar den kanske hundra meter långa sträckan farm och tillbaka ett par gånger. Lågmält, trosvisst och i en djup bönegemenskap. Det hela kanske tar 15 minuter och så pratar vi lite med varandra innan vi skiljs åt.

 



1)
 läs om det sjukhuset här på min blogg den 19 jan 2010.
2) the Christian School Brothers tillhör en katolsk orden som kallas ”La Salleorden” och arbetar för att hjälpa barn, som är utsatta och som blivit misshandlade.
3) se www.katolik.nu/html/artcl_rosenkr.htm 

 

 

Jag befinner mig i Israel och Palestina som ekumenisk följeslagare på uppdrag av Sveriges Kristna Råd och Kyrkornas Världsråd, genom det Ekumeniska följeslagarprogrammet i Palestina och Israel (EAPPI). De synpunkter/reflektioner som uttrycks ovan är personliga och delas inte nödvändigtvis av mina uppdragsgivare.
Om du vill publicera hela eller delar av denna artikel eller sprida den vidare, var vänlig kontakta mig; [email protected], och/eller någon av de ansvariga på Sveriges Kristna Råd; Joanna Lilja ([email protected]) eller Johanna Wassholm ([email protected]). 




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0