På besök hos borgmästaren

Al Ma'sara  Foto: Gunnar Stenbäck
Mahmoud

Vi tog en service1) efter besöket hos  Mahmoud i Al Ma’sara för att komma tillbaka till Betlehem. Det blev en annorlunda taxiresa. För tio svenska kronor fick vi en rundresa i byarna, arabiskt kaffe hemma hos chauffören, besök vid en byskola, sightseeing utmed den kommande muren och en del annat.

Vi skulle besöka borgmästaren2) Mahmoud i byn Al Ma’sara en halvtimmes bilfärd söder om Betlehem. Vårt ärende var att få veta så mycket som möjligt om de kringliggande bosättningarnas påverkan på byn. Mahmoud berättar livfullt om det nätverk av palestinska byar från Jenin i norr till byarna i bergen söder om Hebron i söder. Al Ma’sara är en del av detta nätverk som är en gräsrotsrörelse. Man verkar helt icke-partipolitiskt och genom icke-våld. Ändå har den israeliska armén den senaste tiden dragit åt tumskruvarna mer och mer kring dem. För två dagar sedan gick de in i nätverkets kontor i Ramallah och tog alla datorerna. I veckan som gick arresterades tre personer i nattliga räder. Här i Al Ma’sara kommer militären in flera nätter i veckan och går ibland in i husen för att skrämmas. Själv blev Mahmoud i maj förra året arresterad tillsammans med två internationella volontärer utan att veta varför. Volontärerna släpptes efter någon timme, men Mahmoud blev internerad i två dagar och fick betala 25000 shekel, ungefär 50000 sv.kr. Hans ärende är fortfarande inte avgjort i rätten. Fyra torsdagar i rad kallades han till förhör utan att bli insläppt. När han kom nästa gång och blev insläppt frågade förhörsledaren vad han ville. Mahmoud berättar: ”Det är du som kallat mig hit. Men egentligen är det du som skall svara inför domstolen inte jag, eftersom ni ständigt bryter mot internationell lag3).” Förhörsledarens svar var: ”Här har vi inte internationell lag. Här har vi israeliska lagar.” ”Det verkar,” säger Mahmoud, ”som om militären just nu intresserar sig särskilt för byar som verkar genom icke-våld. 270 palestinier är just nu arresterade p.g.a. de använt , En del av dem har skrivit artiklar i tidningar t.ex. icke-våldsmetoder.” Mahmoud fortsätter: ”Militärens metoder hårdnar. När de tidigare skjutit tårgas vid demonstrationer har de skjutit tårgasen i en vid båge i luften. Idag skjuter de ofta rakt på demonstranterna och skadar dem allvarligt.”
”När de politiska initiativen bara är ord på papper och när frivilligrörelsernas4) representanter mest sitter i städerna på sina kontor är det nödvändigt att folket på gräsrotsnivå tar egna initiativ för att kräva att Israel följer de internationella lagarna. Vi måste själva ta ansvar. Samtidigt välkomnar och behöver vi internationell närvaro som ni i EAPPI, som är här en kortare tid, inte för att göra det vi palestinier själva skall göra, men för att se och lyssna och berätta i era länder vad ni ser och hör.” Mahmoud talar snabbt och med stor glöd. ”När andra hör vad ni berättar blir de kanske inspirerade att komma och så sprider sig ringarna på vattnet så att fler och fler inser vad som pågår.”
Så kommer Mahmoud till sist in på vårt egentliga ärende: bosättningarnas direkta påverkan på byarna i området. Han berättar att det t.ex. i den stora näraliggande israeliska bosättningen Efrat bor 9000 invånare och att det i de palestinska byarna runtomkring också bor 9000 invånare. I Betar Illit5)  en bit därifrån bor det hela 22000 invånare och i byarna runtomkring bor det lika många. ”Det verkar som om Israel har som mål att bygga bosättningar i samma takt som de palestinska byarna växer.”  
  Foto: Gunnar Stenbäck
Förberedelser för mur vid Efrat

2006 började Israel att förbereda byggandet av muren mellan byarna här och Efrat. Idag finns det en asfalterad militärväg, harvade grusfält på bägge sidor om vägen, men ännu inget staket eller någon mur. Trots detta är markägarna förhindrade att odla på den del av deras land som ligger på andra sidan den tilltänkta muren. Och när jordbruksmark har legat obrukad i tre år tillfaller den staten6).  Enligt Mahmoud har bosättare från Tekoa7), en religiöst och ideologiskt motiverad bosättning där utrikesminister Lieberman bor, ibland lagt ut bomber i markerna, som dödar fåren. De har dessutom flera gånger fördärvat vattnet och spridit gift på marker, där fåren betar.
Efter en timmes samtal lovade Mahmoud att nästa gång sammanföra oss med en bonde, som på detta sätt blivit drabbad.
Nu skall vi ta oss hem. Vi stoppar en service. Där börjar denna märkliga hemfärd. Genom tre byar med förarens hustru och barnbarn i baksätet.
   Foto: Gunnar Stenbäck
Serviceföraren i Wadi an-Nis

På dålig engelska frågar han: ”Vill ni ha en kopp kaffe?” Ja, tack svarar vi och så svänger han in i Wadi an-Nis, hans hemby, genom smala gränder och höga backar. Väl hemma släpper han av oss och sin hustru med barnbarn. Och så kör han iväg med övriga passagerare. De måste ju också hem. Husets och grannhusens alla kvinnor kommer för att beskåda dessa märkliga gäster. Ingen av dem kan ett ord på engelska, men vi bjuds in att få titta på huset inifrån, varefter vi visas ut till altanen.
  Foto: Gunnar Stenbäck
Serviceförarens mamma – en av kvinnorna som kom för att se oss.

Så småningom kommer serviceföraren hem och vi får oss en kopp arabiskt kaffe i den gassande solvärmen. Så börjar de lasta in en gammal tvättmaskin i bilen. Den skulle väl till lagning i Betlehem. På vingliga vägar körs vi sedan på sightseeing till området mellan bosättningen Efrat och byn, där muren är planerad att byggas. Vägen tar slut för militären har satt upp en stor grind som stänger av den. Färden går vidare till skolan, där föraren åter lämnar oss för en tjugo minuter. 
   Foto: Gunnar Stenbäck
En bråkdel av alla pojkar som flockades runt oss

Skolans alla pojkar flockas runt oss under högljudda rop medan flickorna nyfiket håller sig på avstånd. Så småningom kommer föraren tillbaka med ett par lärare som också skall in till Betlehem. Så kunde den underbara färden snart avslutas i Betlehem vid den plats där tvättmaskinen skulle lastas av. Där lastades även vi av. En och en halv timmes äventyrlig resa med en underbart vänlig och generös förare för bara 10 svenska kronor.



1) Service är en stor taxiliknande bil, som egentligen går först när den är full och som ersätter bussar.
2)
Varje by med självaktning har en borgmästare, som är byns ledare och talesman.
3)Som t.ex. FNs deklaration om de mänskliga rättigheterna och IV:e Genèvekonventionen som reglerar
4)Kallas för NGO:s, Non Government Organisations. Bara i Betlehem finns flera hundra NGO:s, ofta med internationellt understöd.
vad en ockupationsmakt får och inte får göra med ockuperade områden.
5)En av de större bosättningarna söder om Betlehem.
6)Enligt en gammal lag från den Ottomanska (turkiska) tiden som Israel fortfarande använder.
7)Enligt  bibeln profeten Amos hemby




Jag befinner mig i Israel och Palestina som ekumenisk följeslagare på uppdrag av Sveriges Kristna Råd och Kyrkornas Världsråd, genom det Ekumeniska följeslagarprogrammet i Palestina och Israel (EAPPI). De synpunkter/reflektioner som uttrycks ovan är personliga och delas inte nödvändigtvis av mina uppdragsgivare.
Om du vill publicera hela eller delar av denna artikel eller sprida den vidare, var vänlig kontakta mig; [email protected], och/eller någon av de ansvariga på Sveriges Kristna Råd; Joanna Lilja (
[email protected]) eller Johanna Wassholm ([email protected]).

 

"Genom EAPPI befinner sig människor från olika delar av världen i Israel och Palestina för att stödja de som arbetar för en rättvis fred"                  
Kyrkornas Världsråd driver det internationella projektet: Ecumenical Accompaniment Programme in Palestine and Israel (EAPPI). Initiativet har tagits efter en förfrågan från kyrkoledare i Jerusalem. Programmet syftar till att genom internationell närvaro försöka dämpa våldet, ge hopp om att en fredlig lösning är möjlig, främja respekten för folkrätten och höja omvärldens medvetenhet om vad som sker. Kring den svenska insatsen i projektet, kallad SEAPPI, har ett tiotal kyrkor och kyrkorelaterade organisationer gått samman med Sveriges Kristna Råd som huvudman.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0