Kyrie eleison! Herre, förbarma dig!

  Foto: Gunnar Stenbäck
Kyrkans folk samlade till demonstration och bön
På plakatet står det: Vi motsätter oss varje form av bosättning eller militärt vakttonr i Usch Ghurab 

De var söndagsklädda. De var gamla och unga, kvinnor och män. Alla hade de firat mässa, var och en i sin kyrka i Beit Sahour. Efter kyrkkaffet var alla inbjudna till en bönedemonstration mot planeringen av ny bosättning. Men bönen avbröts av militärens ljudbomber och tårgas.

För tredje gången firade jag högmässa i den lutherska kyrkan i Beit Sahour. Rakt över gatan ligger den grekisk ortodoxa kyrkan, som samtidigt firade mässa i fullsatt kyrka. En bit bort bort avslutade den romersk-katolska kyrkan sin mässa någon halvtimme senare. Efter mässorna var vi alla inbjudna att delta i en gemensam kristen demonstration mot planeringen av en ny bosättning.
Ush Ghurab ligger i utkanten av Beit Sahour och har under flera år varit ett militärområde. I början av 2006 lämnade militären området och Beit Sahourborna började planera för ett rekreationsområde där. Under senare delen av 2008 började bosättarrörelsen göra upprop för en ny bosättning här.1) För en tid sedan kom militären tillbaka med schaktmaskiner och allt tyder på att en ny utpost2) eller bosättning med militärens hjälp är under etablering.
  Foto: Gunnar Stenbäck
Militärens schaktmaskin

 

Långtifrån alla gudstjänstdeltagare följde med, men vi var cirka hundra som gjorde det. Demonstrationsledaren talade i högtalare om vikten av icke-våld och att syftet med demonstrationen var att tillsammans be om att det inte skall etableras ännu en ny bosättning. En sådan skulle ytterligare begränsa Beit Sahours utvecklingsmöjligheter3).
Demonstrationståget började gå mot kullen, där militärens schaktmaskiner förberett för någon form av utpost eller bosättning. Ingen militär syntes till. Men när vi var nästan framme vid kullen kom det plötsligt en jeep och svängde in bakom oss i hög fart. Med ett vrålande signalhorn, påslagna sirener och en rusande motor körde den mycket provocerande rakt in i folkhopen så att alla fick rädda sig åt sidan. Samtidigt dök det upp soldater från kullen framför oss. Atmosfären blev plötsligt väldigt laddad.
  Foto: Gunnar Stenbäck
Tjutande militärjeep in bland kyrkfolket

 

Demonstranterna samlades till bön med skrikande soldater runt sig: ” Ni har en minut på er att försvinna!”
Imad, den lutherske prästen, som ledde bönen fortsatte att be. Och plötsligt sköt soldaterna en kraftig ljudbomb alldeles intill folket, som inte verkade låta sig störas i bönen. Ännu en kraftig smäll och strax därefter tårgas medan finklädda gudstjänstdeltagare från alla de stora kyrkorna var samlade i bön.  Det är så lågt och så förnedrande att man oavsett om man andas in tårgas eller inte, bara kan gråta och ropa ”Kyrie eleison!”
  Foto: Gunnar Stenbäck
Folk flyr från tårgasen


Vad kommer det sig att beväpnad militär kan känna sig så hotad av ett hundratal kristna, som i en fullständigt hundraprocentigt icke-våldsdemonstration är samlade till bön, att de börjar skjuta tårgas och ljudbomber?


Se demonstrationen filmad
: http://www.youtube.com/watch?v=4he1vayLrfo

 

1) http://www.poica.org/editor/case_studies/view.php?recordID=2087
2) En sorts förpostering till en kommande bosättning på ockuperad mark, ofta en kulle som tidigare varit militärt område och nu bebyggd med några enkla baracker.
3)
Längst ner på sidan  http://www.poica.org/editor/case_studies/view.php?recordID=2087

 

Jag befinner mig i Israel och Palestina som ekumenisk följeslagare på uppdrag av Sveriges Kristna Råd och Kyrkornas Världsråd, genom det Ekumeniska följeslagarprogrammet i Palestina och Israel (EAPPI). De synpunkter/reflektioner som uttrycks ovan är personliga och delas inte nödvändigtvis av mina uppdragsgivare.
Om du vill publicera hela eller delar av denna artikel eller sprida den vidare, var vänlig kontakta mig; [email protected], och/eller någon av de ansvariga på Sveriges Kristna Råd; Joanna Lilja (
[email protected]) eller Johanna Wassholm ([email protected]).

 

 

"Genom EAPPI befinner sig människor från olika delar av världen i Israel och Palestina för att stödja de som arbetar för en rättvis fred"                  
Kyrkornas Världsråd driver det internationella projektet: Ecumenical Accompaniment Programme in Palestine and Israel (EAPPI). Initiativet har tagits efter en förfrågan från kyrkoledare i Jerusalem. Programmet syftar till att genom internationell närvaro försöka dämpa våldet, ge hopp om att en fredlig lösning är möjlig, främja respekten för folkrätten och höja omvärldens medvetenhet om vad som sker. Kring den svenska insatsen i projektet, kallad SEAPPI, har ett tiotal kyrkor och kyrkorelaterade organisationer gått samman med Sveriges Kristna Råd som huvudman.

 

 


Kommentarer
Postat av: G. Tikotzinsky

Någon militärjeep syns inte på bilden. Däremot har du lyckats fotografera ett fordon tillhörande gränspolisen. Kan det vara så att följeslagar-Gunnar inte kan se skillnad på en soldat och en polis?



Exakt vad är en "ljudbomb?"

2010-02-22 @ 21:33:00
URL: http://www.al-hamatzav.org
Postat av: G. Tikotzinsky

F'låt en yngling, men jag har en fråga till:



Gränspolisen är beväpnad med finkalibriga vapen. Vilka tunga vapen såg du i sammanhanget?



Jag tvivlar på att ditt syfte är att sprida falska vittnesmål till de svenska läsarna - det skulle ju vara ett brott mot G-ds åttonde/nionde bud. Därför borde du vara extra noga med att rapportera korrekta fakta. Visst låter det dramatiskt med "osäkrade och skarpladdade vapen" eller "tungt beväpnad militär." Men några sådana har du inte sett, annat än i din egen fantasi.

2010-02-22 @ 22:46:06
URL: http://www.al-hamatzav.org
Postat av: Gunnar Stenbäck

Tack G. Tikotzinsky för att du tvivlar på att jag vill sprida falska vittnesmål till de svenska läsarna. Jag vill bara tala om vad jag hör och ser och upplever. Självklart är mina bloggartiklar inte hela sanningen, för den har ingen utom Jesus. Själva skriver ni på er hemsida att ni inte ens försöker vara objektiva.

När det gäller vapen så är det helt ointressant för den enskilde palestiniern om han blir skadad eller dödad eller bara skrämd av en k-pist eller av en granatkastare. Inte heller blir det bättre av att det är gränspolis istället för soldater. Snarare något värre eftersom gränspolisen ofta uppträder hårdare enligt palestinierna själva. Ser fram mot en fortsatt sansad dialog om väsentligheterna när det gäller ockupationen och överträdelser mot de mänskliga rättigheterna oavsett vem det drabbar.

2010-02-23 @ 07:56:51
Postat av: Egon Berglund

Tack för ditt vittnesmål, Gunnar. You-tube filmen visar en fredlig demonstration. Israeliska polisens agerande med tårgas visar hur en ockupationsmakt agerar och vem som använder våld.

2010-02-23 @ 12:37:10
URL: http://dessaminaminstabroder.blogspot.com/
Postat av: G. Tikotzinsky

Några kommentarer:



1. Om fakta saknar betydelse, då är det verkligen svårt att föra en sansad debatt. Jag skulle till exempel kunna påstå att palestinierna är kannibaler - de äter ju kött och om det var människokött eller kyckling saknar betydelse i det biologiska sammanhanget. Problemet med framställningen av MÖ-konflikten i Sverige är att desinformation och halvsanningar ofta tränger ut rapporteringen, vilket leder till att vanliga svenskar får en skev bild av verkligheten. Det är faktiskt ganska väsentligt om "tungt beväpnad militär" eller vanlig polis sätts in för att skingra en demonstration som saknar tillstånd. Det finns många svenskar som vet mer om militära förhållanden än du, när de läser tungt beväpnad militär associerar de till pansarbandvagnar och artilleri. Mot fredliga demonstranter - wow! Men så var ju alls inte fallet. Om militär vs polis saknade betydelse hade du inte använt just orden "tungt beväpnad militär" i din bloggpost.



2. Bevisligen ser du och skriver om saker som du inte förstår. Ofta är det så i MÖ att saker är annorlunda än vad de ser ut för oinsatta och utomstående betraktare. Du serveras en bild av dina palestinska värdar som de vill att du skall se. Tyvärr verkar du sakna den sakkunskap som kräves för att urskilja verkligheten så som den är. Du är som en safariresenär som inte kan se skillnad på elefantspår och gasellspår - spår som spår och djur som djur.



3. al-hamatzav.org framför saklig information. Personligen lägger jag ner stort arbete på att kontrollera all data i mina artiklar mot två av varandra oberoende källor, såvida jag inte själv besitter förstahandsuppgifter eller citerar ursprungskällor. Vi har en politisk agenda, därför gör vi ett urval av den information vi presenterar. Eftersom vi rör oss mycket i tolknings-sfären, så är våra artiklar naturligtvis inte objektiva per definition. Den information du framför är inte saklig - tvärtom, den är felaktig. Att du har en politisk agenda är ingen ursäkt att presentera fakta som inte stämmer. De bloggposter jag har läst här håller sig nästan helt i ögonvittnes-sfären, utan tolkning. Där om någonstans kunde man förvänta mer varsam hantering av fakta.

2010-02-23 @ 13:44:57
URL: http://www.al-hamatzav.org
Postat av: Gunnar Stenbäck

Vem har sagt att fakta saknar betydelse? Märkligt resonemang du för. Varför argumenterar du medvetet vilseledande inför läsarna ang. militären contra den israeliska gränspolisen och talar om polis som om de vore den beskedliga svenska polisen beväpnad med pistol och batong?

Det är i alla fall skönt att du förstår palestiniernas vardagssituation så bra, när inte jag gör det. Men jag måste fråga dig när du senast gick genom Checkpoint300 en tidig morgon från Betlehemssidan. Och när träffade du senast palestinier som förlorat allt sitt land p.g.a. olaglig Israelisk ockupation? Och när talade du senast med en förälder vars 12-årige son sitter i fängelse i tre månader utan att få träffa någon i sin familj p.g.a. av att han i sin frustration kastat en sten, vilket måste vara mycket hotfullt för ett antal bevapnade soldater? När var du senast på Västbanken i de palestinska områdena?

Du får gärna svara på mina frågor, men sedan tänker jag inte att föra vidare samtal med dig eftersom det är lika meningsfullt som att tala med Jehovas vittne.

2010-02-23 @ 15:54:50
Postat av: G. Tikotzinsky

Jag fick bestämt intrycket av dina svar att fakta saknar betydelse. Om du håller med mig om att korrekt fakta bör presenteras, då bör du rätta den felaktiga informationen du presenterar i bloggposten.



Resten av dina frågor är ganska irrelevanta för diskussionen om hur fakta presenteras. Jag skriver inte om palestinier och deras situation, eftersom jag inte reser i A-områden. Om jag skulle göra så skulle jag utsätta mig själv för livsfara, och dessutom överträda israelisk lag. Men du skriver om israeliska militärer - då skulle det vara välkommet om du presenterar fakta och inte fantasifoster. För mig personligen har det naturligtvis ingen betydelse vad du skriver, men om du vill bli tagen på allvar som ögonvittne bör du hålla dig till fakta. Efter tre-fyra allvarliga faktafel faller hela texten.



Du har ännu inte svarat på frågorna om vad ljudbomber är för någonting, samt hur du fastställde att vapnen var osäkrade.

2010-02-23 @ 20:41:50
URL: http://www.al-hamatzav.org
Postat av: G. Tikotzinsky

Förresten, har du namnet på den fängslade tolv-åringen? Jag kollar gärna om han verkligen är 12 år, och om han verkligen har suttit anhållen i tre månader utan besök. Det händer ibland att palestinier förmedlar falsk information till besökande från Väst. Om historien verkligen är sann är det väl bara bra om fakta kan bekräftas?

2010-02-23 @ 21:47:24
URL: http://www.al-hamatzav.org
Postat av: L8

Rädslan bygger murar. Visst är det förbjudet för israeler enligt israelisk lag att vara i sk A-områden men det finns de som vågar se människan i "den andre". Se exempel på bloggen:

http://yuvalbenami.blogspot.com/2008/12/forbidden-city.html



Må väl Gunnar och ta hand om dig och ditt team!



Lotta

2010-02-24 @ 22:22:11
URL: http://gronmamma.blogspot.com
Postat av: Gunnar Stenbäck

Kommentarerna för denna artikel avslutas härmed. Vill på nytt påminna att jag inte kommer att publicera anonyma kommentarer.

2010-02-25 @ 11:32:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0