En ynklig syn

  Foto: Gunnar Stenbäck
Guidad tur i Hebron


Det är lördag eftermiddag i Gamla stan i Hebron, judarnas sabbat. Det innebär guidad vandring genom stan med bosättare från hela landet. Bakom en jättestor järngrind anar vi att det är många som samlats. I vakttornet bredvid står ett par soldater med k-pistarna fast förankrade på bröstet. Plötsligt lyfter de sina vapen mot luften och gör en tydlig och mycket ljudlig mantelrörelse. Vapnen är osäkrade.
Vi är ett tiotal internationella observatörer som tillsammans med ungefär lika många palestinier står på torget utanför grinden. Vår uppgift som följeslagare är att på avstånd följa denna märkliga rundvandring för att se hur bosättarna möter palestinier på sin väg genom Gamla stan. Tidigare på dagen har bosättare från sina takterasser kastat ner decimeterstora stenar mot folk på gatan. Som genom ett under har ingen blivit träffad idag.
  Foto: Gunnar Stenbäck
En förtrupp av soldater


Plötsligt öppnas grinden och ut kommer 5 soldater med sina skjutklara vapen i full stridsberedskap. Grinden stängs igen. Soldaterna går sakta framför oss gatan ner med täckning åt alla håll. En liten stund senare öppnas grinden på nytt och ut väller det soldater som om de tror att det finns en terrorist i var och en av oss som står där på torget. De ställer sig med två meters lucka någon meter framför oss vända mot oss och lyfter vapnen rakt i ansiktet på oss. Det känns inte alltför bekvämt, måste jag säga. Jag vet att vapnen är skarpladdade och att de är osäkrade och soldaterna håller hela tiden fingret på avtryckaren. Jag dra mig undan lite.
  Foto: Gunnar Stenbäck
En stor mängd bosättare på väg ut genom grinden


När de grupperat sig väller det ut sabbatsklädda judiska bosättare i alla åldrar från grinden. De måste vara 60-70 personer. Med hånskratt och en mycket arrogant stil pekar de på oss och pratar om oss som står där bakom soldatskölden. Så börjar en äldre bosättare guidningen, som tydligen går ut på att visa så mycket som möjligt av de platser som har någon som helst anknytning till judendomen. Den vill också inspirera fler judiska bosättare att försöka komma över och flytta in i fler hus härinne i gamla stan. Det bor redan en liten klick av ultrakonservativa judar här1) och de skapar mycket stora problem i det dagliga livet för den stora befolkningen av palestinier. Den tidigare presidenten i Israel, Olmert, talar t.o.m. om ”de judiska bosättarnas progromer mot palestinier i Hebron2).”
  Foto: Gunnar Stenbäck
Soldaterna täcker kön på gruppen av bosättare


När gruppen bosättare rör sig vidare in i de gamla kvarteren går soldaterna framför, vid sidan om och bakom dem, hela tiden med skjutklara vapen. Trots arrogansen hos denna märkliga folksamling kan jag inte komma ifrån att de liksom soldaterna är livrädda. Varför skulle de annars behöva denna enorma militära uppbackning.
Vi håller oss nu i bakgrunden och följer en bit efter gruppen. Vi har beskådat den mest befängda guidade tur jag kan tänka mig. Och det var verkligen en ynklig syn. 

 


Se en mycket bra film om en skolflickas liv i Hebron:
http://video.google.com/videoplay?docid=2606582382252878046#

 


1)
C:a 500 bosättare bor i ockuperade i Hebrons gamla stan i Hebron. De skyddas av 2000 soldater.
2)”Åsynen av judar som står med gevär och skjuter mot oskyldiga civila kan bara kallas pogrom,” sade Olmert vid ett regeringssammanträde på söndagen, enligt Reuters. ”Som  jude skäms jag över att andra judar kan göra sig skyldiga till något sådant. Den israeliska polisen måste upphöra med sitt oacceptabla överseende med sådan våldsverkare.” (2006)
3)Se filmer om bosättarvåld och militärens våld i Hebron:
http://www.youtube.com/watch?v=9nkcYaqhpng&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=F3Mwcwibv1I   


Jag befinner mig i Israel och Palestina som ekumenisk följeslagare på uppdrag av Sveriges Kristna Råd och Kyrkornas Världsråd, genom det Ekumeniska följeslagarprogrammet i Palestina och Israel (EAPPI). De synpunkter/reflektioner som uttrycks ovan är personliga och delas inte nödvändigtvis av mina uppdragsgivare. Om du vill publicera hela eller delar av denna artikel eller sprida den vidare, var vänlig kontakta mig; [email protected], och/eller någon av de ansvariga på Sveriges Kristna Råd; Joanna Lilja ([email protected]) eller Johanna Wassholm ([email protected]).

 

"Genom EAPPI befinner sig människor från olika delar av världen i Israel och Palestina för att stödja de som arbetar för en rättvis fred"                          
Kyrkornas Världsråd driver det internationella projektet: Ecumenical Accompaniment Programme in Palestine and Israel (EAPPI). Initiativet har tagits efter en förfrågan från kyrkoledare i Jerusalem. Programmet syftar till att genom internationell närvaro försöka dämpa våldet, ge hopp om att en fredlig lösning är möjlig, främja respekten för folkrätten och höja omvärldens medvetenhet om vad som sker. Kring den svenska insatsen i projektet, kallad SEAPPI, har ett tiotal kyrkor och kyrkorelaterade organisationer gått samman med Sveriges Kristna Råd som huvudman.

 


Kommentarer
Postat av: G. Tikotzinsky

1. Vad får dig att tro att vapnen var osäkrade bara för att soldaterna gjort mantelrörelse? Var du verkligen så nära att du kunde se säkerhets-spärrens läge?



2. Trevligt att du utnämnt Olmert till President. Får jag föreslå att du läser på lite om Israel?

2010-02-18 @ 20:29:52
URL: http://www.al-hamtazav.org
Postat av: Gunnar Stenbäck

Det känns ganska oväsentligt i sammanhanget huruvida Olmert var premiärminister eller presidet. Det viktiga var vad han sa.

Hädanefter kommer jag inte att publicera kommentarer som är anonyma.

2010-02-19 @ 20:06:01
Postat av: G. Tikotzinsky

Anonym!? Vem är anonym?



Du svarade inte på om du såg säkerhets-spärren på vapnen. Ungefär 90% av befolkningen är högerhänt. Säkerhetsspärren på M-16 sitter på vänster sida av automatkarbinen. Bilderna visar att soldaterna håller vänstersidan in mot kroppen, där du omöjligt kunde se den. Om där skulle vara en vänsterhänt soldat måste du stått högst 3-4 meter från honom för att se spärrens läge. För att veta vilket läge spärren stod i krävs en del vapenkännedom, som du tycks sakna. Varför sakna - jo, för du kan inte skillnaden mellan k-pist (tex. Uzi) och automatkarbin (M-16 på bilden).



Naturligtvis är ammunitionstypen också intressant - hur vet du om vapnen var skarpladdade eller laddade med gummikulor?



Vad gäller Olmert: OK, jag kan hålla med om att det viktiga är vad han sade. Det är kanske inte så viktigt om han var vald och hade politisk makt, eller om han var tillsatt och helt saknade makt. Hur som helst, så har jag för mig att citatet kommer från Göran Persson, Sveriges Konung åren 1996-2006.

2010-02-19 @ 22:18:35
URL: http://www.al-hamatzav.org
Postat av: inger

Vilka urdumma och löjliga kommentarer!

2010-02-25 @ 21:33:46
URL: http://cptsverige.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0