Ljudbomber och tårgas mot sovande tonåringar

Stenkastning tycks vara ett mycket allvarligt brott enligt den israeliska armén, men bara om den utförs av palestinier, inte av bosättarna. När bosättare angrep palestinska demonstranter, inte bara med stenkastning utan med M16 automatvapen med skarp amunition så ingrep inte soldaterna som såg på utan höll sig passiva. Läs om detta och se det på film:
http://www.btselem.org/English/Video/20100626_CDP_Settler_shoot_at_demonstraotor_in_Asira_al_Qibliya.asp 
Den senaste i raden av rapporter om militärens ingripande mot palestinska stenkastare vittnar om en fullständigt oproportionerlig insats av armén mot två familjer mitt i natten. 20 soldater stormar in med ljudbomber och tårgas kl. två på natten till en av de sovande familjerna. Är det en terrorist man skall gripa? en självmordsbombare? Nej, en tonåring som misstänks ha kastat sten, det som vi kristna genom alla århundraden har hyllat den lille David för, han som senare blev konung i Israel.
Läs mer om detta i min efterträdares (som följeslagare i Betlehem) blogg:
.http://stefanolsson.nu/2010/05/01/arresterade-for-stenkastning/
Jag var under perioden januari-mars 2010 ekumenisk följeslagare i Israel och Palestina på uppdrag av Sveriges Kristna Råd och Kyrkornas Världsråd, genom det Ekumeniska följeslagarprogrammet i Palestina och Israel (EAPPI). De synpunkter/reflektioner som uttrycks ovan är personliga och delas inte nödvändigtvis av mina uppdragsgivare. Om du vill publicera hela eller delar av denna artikel eller sprida den vidare, var vänlig kontakta mig; gunnar.stenback@telia.com , och/eller någon av de ansvariga på Sveriges Kristna Råd; Joanna Lilja (joanna.lilja@skr.org) eller Johanna Wassholm (johanna.wassholm@skr.org).


"Genom EAPPI befinner sig människor från olika delar av världen i Israel och Palestina för att stödja de som arbetar för en rättvis fred"                  

Kyrkornas Världsråd driver det internationella projektet: Ecumenical Accompaniment Programme in Palestine and Israel (EAPPI). Initiativet har tagits efter en förfrågan från kyrkoledare i Jerusalem. Programmet syftar till att genom internationell närvaro försöka dämpa våldet, ge hopp om att en fredlig lösning är möjlig, främja respekten för folkrätten och höja omvärldens medvetenhet om vad som sker. Kring den svenska insatsen i projektet, kallad SEAPPI, har ett tiotal kyrkor och kyrkorelaterade organisationer gått samman med Sveriges Kristna Råd som huvudman.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0