Nu närmar det sig avresa

Bara 5 dagar kvar till avresa!! Har börjat provpacka, bara för att upptäcka att allt jag vill ta med mig skulle innebära övervikt. Det blir till att prioritera och ta bort. Före jul fick vi en diger överlämningsrapport från EAPPIs (Ecumenical Accompaniment Programme in Palestine and Israel) koordination i Jerusalem. Det var en spännande läsning, som verkligen tydliggör att jag, som enskild följeslagare bara är en länk i ett mycket större och långsiktigare arbete än 3 månaders vistelse i landet. Rapporten gjorde det också alldeles tydligt att vi inte kommer att ha några problem med att få tiden att gå. Uppgifterna är många lindrigt sagt, alltifrån tidig checkpoint-övervakning till besök i av muren inklämda byar och hos utsatta familjer, kontakt med lokala kyrkor m.m.
Hörde idag ett intressant inslag i webradion.sr "Hur ser unga israeler på sitt land?" Du kan klicka på länken här och lyssna själv: http://www.sr.se/webbradio/?Type=db&Id=2127032.
Så önskar jag alla ett Gott Nytt År!!

Ingen julfred!

Det är verkligen inte alla som får uppleva julfrid. I förgår, på julafton, sköts en israelisk bosättare ihjäl i sin bil av några palestinier utanför Nablus på Västbanken. Idag svarade Israel med att omringa de misstänktas hus och sedan omedelbart skjuta ihjäl de tre män som var därinne. Samtidigt sköts tre personer ihjäl vid gränsen till Gaza.
Se http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=197968
Så länge principen ”Öga för öga, tand för tand” praktiseras på detta sätt är det svårt att se att en snar fred skall kunna bli verklighet. Vi måste reagera mot alla former av våld, vare sig det utförs av enskilda personer eller av en stat och så måste vi, trots allt, envist och trotsigt tro på att en fred är möjlig. Men hur? Och när??

 


Muren har öppnats!!

När Maria och Josef begav sig från Nasaret till Betlehem gjorde de detta under ockupation. Palestina var ockuperat av romarna och deras förtryck av det judiska folket var hårt. Men trots detta kom de ändå fram till Betlehem. Det var ju ockupationsmyndigheten, som hade bestämt att de skulle dit. Väl där fanns det ingen plats för dem att föda barnet, som Maria väntade. De fick ta vad som fanns – ett stall. Säkert var de rädda och trötta.
Men hur kunde de vise männen ta sig in i landet. De hade ju irakiska eller iranska stämplar i passet? Redan vid gränskontrollen borde de ju ha blivit stoppade, för att inte tala om när de skulle ta sig från Jerusalem till Betlehem. Undret skedde att muren öppnade sig, den mur som skiljer människor från människor och människor från Gud. Det undret fick sin början i Betlehem den första julnatten och fullbordades 33 år senare c:a 10 km därifrån i Jerusalem i en öppnad grav. Efter dessa händelser finns det inga skiljande murar som skall bestå för alltid. Den väg som vi människor fyller med hinder och murar  oss emellan skall öppnas och fiendskap skall ersättas med vänskap och fred.
(Läs gärna mer om detta i Lukasevangeliet i bibeln kap 2)

Ära vare Gud i höjden och fred på jorden bland människor som Gud älskar.
GOD JUL på er alla, som längtar efter frid och fred på jorden!!


Förbön och sändning

Det kändes både viktigt, gott och högtidligt när jag i dagens högmässa i min hemförsamling, Morup, fick förbön och blev sänd in i uppgiften som ekumenisk följeslagare. Efter läsning ur Apostlagärningarna i NT kap 16 vers 9-10 och efter det att de palestinska kyrkoledarnas i Jerusalem vädjan från 2001 om internationell närvaro  lästs upp (http://www.skr.org/verksamhet/foljeslagarprogrammet/historik.4.a93995105f257d846800010789.htmlhade)fick jag personlig förbön och välsignelsen. Dessutom var det väldigt roligt att jag fick leda högmässan där Ejnar Svensson predikade. 




Den 3 jan åker jag till Israel och Palestina som ekumenisk följeslagare på uppdrag av Sveriges Kristna Råd och Kyrkornas Världsråd, genom det ekumeniska följeslagarprogrammet i Palestina och Israel (EAPPI). Min placering är Betlehem. De synpunkter/reflektioner som uttrycks ovan är personliga och delas inte nödvändigtvis av mina uppdragsgivare. Om du vill publicera hela eller delar av denna eller någon av de tidigare artiklarna eller sprida dem vidare, var vänlig kontakta mig ([email protected]) och/eller någon av de ansvariga på Sveriges Kristna Råd: Joanna Lilja ([email protected]) eller Johanna Wassholm ([email protected]).

 


Israeler mot ockupationen

Som väl är finns det flera grupper bland israelerna som kämpar mot Israels ockupation av Västbanken, Östra Jerusalem och Gaza, och mot brotten mot folkrätten och mot de mänskliga rättigheterna.
Här presenterar jag några av dem:
B'Tselem (www.btselem.org) arbetar med att dokumentera och informera om brott mot de mänskliga rättigheterna på de ockuperade områdena.
Israeli Committee Against House Demolitions (www.icahd.org) arbetar mot demoleringar av palestinska hus utförda av israeliska myndigheter. Numera arbetar man även mot expanderande bosättningar och för ett upphävande av ockupationen. Man har nyss lagt in tre nya kortfilmer på Youtube, som tydliggör staden Jerusalems policy angående husdemoleringar i Östra Jerusalem. Klicka på länken som följer: http://icahd.org/eng/news.asp?menu=5&submenu=1&item=753 .
Rabbis for Human Rights (www.rhr.israel.net) etablerades under första Intifadan 1988 som ett svar på den israeliska militärens brott mot mänskliga rättigheter. Man har sedan dess, parallellt med kampen mot brott mot mänskliga rättigheter, också arbetat med religionsdialog och utbildning.
Women i Black (www.womeninblack.org) markerar sitt motstånd mot våld, militarism och ockupation genom att regelbundet på flera platser, klädda i svart, stå med plakat mot ockupationen. Varje fredag i Jerusalem t.ex.
Refuser Solidarity Network (www.refusersolidarity.net) etablerades 2002 för att erbjuda stöd till de militärer som inte vill tjänstgöra på ockuperad mark, samt till dem som inte vill tjänstgöra i armén alls.
The Parents Circle - Families Forum (www.theparentscircle.org) är en mötesplats  för israeliska och palestinska familjer som har förlorat en nära anhörig som en direkt följd av konflikten.
(Källa: "Med våra egna ögon", Sveriges Kristna Råd)

Nu vet jag var jag blir placerad!!!

Idag fick vi reda på vilken placering vi får när vi kommer ner till Palestina och Israel. Jag skall vara i Betlehem tillsammans med en man från Storbritannien, en kvinna från Kanada och en kvinna från Schweiz. En av våra huvuduppgifter blir att finnas närvarande vid Checkpoint 300, Gilo, vid Betlehem tidigt om morgnarna, när palestinier skall passera till sina arbeten. En annan uppgift blir att besöka en del byar runt om Betlehem, som blivit isolerade på grund av muren. Dessutom får vi hålla kontakt med de kristna församlingarna i Betlehem. Jag ser verkligen fram mot att få åka dit, men det blir säkert tufft på många sätt.

Palestinska kyrkoledare manar till bojkott mot Israel!

I fredags tog de palestinaska kyrkoledarna ett kontroversiellt beslut, när de manade till bokott av Israel.
Dokumentets officiela namn är: "Ett ögonblick av sanning: Ett ord av tro, hopp och kärlek ur hjäta av palestinskt lidande".
Läs själva och fundera och agera utifrån din övertygelse:
http://www.oikoumene.org/en/news/news-management/eng/a/article/1634/a-palestinian-christian-c.html

Varför ännu en provokation?

Blev så ledsen och upprörd när jag på hemvägen från Lidingökursen i Svenska Dagbladet läste om ännu en fruktansvärd  och så oödig provokation på Västbanken. Ideoligiskt och religiöst motiverade israeliska bosättare gick in i en liten bymoské utanför Nablus på norra Västbanken och tände eld på koranen och bönemattor. http://www.svd.se/nyheter/utrikes/bosattare-pekas-ut-som-moskevandaler_3926925.svd.
Oavsett religion så är det ett provokativt övergrepp att förstöra andra människor heliga platser eller föremål, något som vi alla måste reagera mot och ta avstånd från. Låt oss hoppas och be om att detta övergrepp inte besvaras med nytt våld, så att den spända situationen mellan israeler och palestinier inte eskalerar ytterligare.

Kursen lider mot sitt slut

Efter en stämningsfull morgon med lucia- och julsånger var det dags för följeslagarkursens andra språkintroduktion: Arabiskan. Med stor och smittande entusiasm förde Anette Månsson, lektor i semitiska språk vid Uppsala universitet, oss in i detta svåra språks första vinglande hemligheter. Hon fick nog oss alla att längta efter att få lära oss mer under våra 3 månader nere i Palestina.
Eftermiddagen ägnades åt icke-våldsprincipen med Kersin Bergeå från Kristna fredsrörelsen (www.kfr.se). Teorierna med rötter hos Ghandi och Martin Luther King varvades med roliga och nyttiga rollspel både inom- och utomhus med tänkta situationer från Israel och Palestina. Där fick vi verkligen upptäcka att det som i teorin kan verka ganska klart kan vara så mycket svårare i vardagliga praktiska konfliktsituationer.  
Dagen avslutades med gemytlig samvaro och med reflektioner kring våra förväntningar och farhågor inför avresan till Israel och Palestina den 3 jan.
I morgon skall vi få en genomgång av vad som väntar oss i Tel-Aviv vid in- och utresan innan vi skall skriva kontrakt. Kursen avslutas med sändningsgudstjänst och festmåltid. Sen är det bara tre veckor kvar till avresan!!!!!

Att leva i Mellanöstern

Om kulturmöte har denna dags förmiddag handlat i vår utbildning. Håkan Sandvik, präst i Sv. Kyrkan som levt länge i Mellanöstern, delade med sig av sin erfarenhet på ett väldigt bra sätt. Han ville göra oss medvetna om att vi alltid möter nya kulturer med våra personliga glasögon på oss. De påverkar oss hur vi ser och hur vi uppfattar det vi ser och möter. Han poängterade också att den stora utmaningen för oss blir att förstå varför de olika sidornas aktörer i konflikten gör det de gör och tänker det de tänker. Att förstå är något annat än att acceptera.
Mycket bra förmiddag.
På eftermiddagen fick vi på nytt undervisning i den följeslagarmetod som EAPPI (www.skr.org/seappi) praktiserar
Den handlar om preventiv närvaro med syfte att: 1. öka handlingsutrymmet för civila och för alla som kämpar för fred, 2. Inge hopp genom vår närvaro, 3. Bryta tystnaden om det som sker och stödja förändringsarbetet i riktning mot att följa folkrätten och de mänskliga rättigheterna. (www.manskligarattigheter.gov.se/extra/pod/?module_instance=3&navid=65)  Programmet stödjer tredje part i konflikten, d.v.s. externa parter, som utan egetintresse vill arbeta för en lösning av konflikten. För oss som följeslagare gäller det att inte falla i något av de båda diken, som lurar vid sidana av programmets väg. Det första diket är "Kolsupardiket", d.v.s. att betrakta båda sidor som lika goda kålsupare. Det anda diket är att välja sida. Som följeslagare skall vi alltid försöka vara opartiska i konflikten. Däremot skall vi alltid reagera på brott mot folkrätten och mot de mänskliga rättigheterna.
Vi fortsatte dagen genom att besöka UD och få en genomgång av dess arbete i Israel och i Palestina och deras syn på konflikten idag 
Vi avslutade med en härlig middag på en libanesisk restaurant, ett mycket gott slut på ännu en innehållsrik dag


En dramatisk historia

Dagens första undervisningspass på vår följeslagarkurs II på Lidingö handlade om det informationsarbet som vi skall genomföra under och efter vår vistelse i Israel och i Palestina. Detta kommer ju att vara en av de viktiga delarna av vårt uppdrag: att sprida information om vad vi sett och varit med om.
Sedan fortsatte dagen med en helt fantastisk förelsäning av Michael Schulz, kris- och konfliktforskare vid Göteborgs universitet (www.globalstudies.gu.se/padrigu/KOntakta_oss/personal/schulz_m/). Under ett förmiddags- och ett eftermiddagspass gick han igenom landets dramatiska historia från sexdagarskriget 1967 fram till idag. (Den Med en oerhörd kunskap, grundad på forskning i litteratur, men framför allt bland primärkällor i Israel och i Palestina bland de direkt inblandade aktörerna på båda sidor föreläste Michael för oss. Jag var helt tagen av hur han fick alla mina pusselbitar på plats från de politiska händelser, som jag på olika sätt följt under den här perioden.
Sedan fortsatte dagen med en första introduktion i Hebreiska med hjälp av den s.k. "Ulpan-metoden" (www.ulpanor.com). Den innebär att man lär sig ett nytt språk utan att använda något annat språk. Man lär sig hebreiska på hebreiska. Det lär väl lätt. Den metoden används för alla nya invandrare i Israel och den fick vi pröva på.
Dagen avslutades med filmen "Iron Wall", som var bra.


En dag för kropp och själ

Ytterligare en dag av utbildningskurs II på Lidingö är slut. Fm handlade om mental hälsa med psykologen Per Sandberg från Kris- och traumacentrum. Nyttig och bra genomgång. Under hela eftermiddagen hade vi teambuilding med Utepedagogerna från Lidingö folkhögskola. Jättekul och bra övningar i grupp. Kvällen har ägnats åt Första-hjälpen-kurs med Röda korset. Nyttig repetition av tidigare kurser. Så slutade en del av oss denna fullspäckade dag i bastun.

På kurs

Är på Lidingö på andra delen av den förberedande kursen inför utresan. Kursen pågår hela denna vecka och avslutas med sändningsgudstjänst och festmiddag på lördag em. En alldeles utmärkt och proffsig kurs liksom den första för en vecka sedan. Idag har det till största delen handlat om folkrätten och mänskliga rättigheter med Agneta Johansson från ILAC (International Legal Assistance Consortium) som utomordentlig föreläsare.

Avresan och hemkomsten nu bestämd!

Idag fick jag veta att vi reser från Landvetter den 3 januari kl. 7.05 via Wien till Tel Aviv, där en buss från EAPPIs Jerusalemskontor hämtar oss. Hemresan sker på påskafton den 3 april 6.45 från Tel Aviv med ankomst till Landvetter 12.15.
Nu börjar det kännas verkligt! Åker på söndag till Lidingö på den andra utbildningen, som varar hela veckan. Jag måste säga att hela EAPPIs program inklusive utbildningen är mycket proffsigt och genomtänkt. En stor förmån att få vara en del av allt detta! Veckan som gått har inneburit mycket läsande av en del av den litteratur vi fick under första utbildningsdagarna förra helgen.

Välkommen till min Palestinablogg

Här kommer jag att försöka låta dig följa med mig till Palestina och Västbanken ett tag framöver.
Sprid gärna min bloggadress vidare till dina vänner och bekanta!!




<a title="Bloggar om Israel" href="http://bloggar.se/om/israel">Bloggar om Israel</a>

Ekumenisk följeslagare i Israel och Palestina



Mellan två utbildningstillfällen på Lidingö börjar jag skriva min blogg inför utresan till Israel och Palestina i början av januari.
Bakgrunden till följeslagarprogrammet är en vädjan från palestinska kyrkoledare på Västbanken till Kyrkornas världsråd (KV) i början av 2000-talet. Andra intifadan pågick och palestiniernas och israeliernas vardagsliv blev allt mer helvetiskt. "Ni, våra kristna syskon ute i världen, får inte glömma bort oss. Vi vädjar om internationell närvaro!" KV gick vidare med denna vädjan till sina medlemskyrkor och kyrkor i ett antal länder svarade att de var beredda att ställa upp i ett ekumeniskt följeslagarprogram (EAPPI - Ekumenical Accompaniment Program in Palestine and Israel). Bland dessa länder fanns Sverige, som sedan 2002 regelbundet har skickat följeslagare, c:a 6 personer varje kvartal. Tillsammans med c:a 18 andra från de andra länderna arbetar man 3 månader i taget på 6 olika platser på Västbanken.
Nu har jag fått förmånen att bli en av följeslagarna under januari, februari och mars 2010 och ni inbjuds alltså att följa med ner till denna ständigt aktuella smältdegel i Mellanöstern.





RSS 2.0