Gamla stan hotas av bosättare

Denna artikel är skriven av min kollega Ingrid Engstedt Edfast och och fotona är tagna av henne. Artikeln publiceras här med hennes tillstånd.



Ett pilgrimståg går genom Gamla stan i Jerusalem. Redan på långt håll kan man höra de många rösterna. Längst fram går en man som traditionsenligt bär korset. De går längs Via Dolorosa, följer Jesu väg till Golgata. Tyngda av stundens allvar och upptagna av tanken på Jesu lidande lyfter de aldrig blicken från gatstenar.

 
Om de tusentals pilgrimer som varje år besöker Jerusalem bara en gång hade lyft sina huvuden hade de fått se ett helt annat lidande. Ett lidande som också är outsägligt - och som existerar bara några få meter från Via Dolorosa. Det vill säga om man tittar uppåt - längs de många husväggar och tak där israeliska flaggor vajar. Där finns ett stort antal spridda bosättningar i strid med FN och internationell rätt, eftersom Gamla stan ingår i det ockuperade östra Jerusalem.
Jag ägnar en dag åt att tillsammans med en palestinsk fredsorganisation gå runt i Gamla stan i Jerusalem och titta på de många olagliga judiska bosättningar som finns insprängda i de palestinska kvarteren. Dessutom besöker vi palestinska hus och hem, som Israel vill riva - för att ersätta med bosättningar. – Det finns cirka 150 hus och lägenheter som hotas av rivningsorder, säger Ahmad Safadi som visar oss runt. Med hjälp av en videokamera dokumenterar han de familjer som lever under hot om att deras hus ska rivas. – Se dig omkring, överallt vajar israeliska flaggor som tecken på att ytterligare ett hus tagits över av bosättare. Men turisterna som kommer hit ser bara kyrkor och souveniraffärer... Vi går in i mörka portuppgångar och letar oss upp längs vindlande trappor och stegar. På en takterrass står en kvinna och blickar ut över en oslagbar vy. Klippmoskéns guldklädda tak reflekterar eftermiddagssolen och i bakgrunden reser sig Oljeberget. Men idyllen är inte fullständig
Kvinnan på terrassen är inte ensam med sina problem, överallt där vi går finns spår av det långsamma israeliskaövertagandet av bostäder i Gamla stan. Bostäder som antingen rivits för att palestinier ska flytta ut – eller bostäder som helt enkelt övertagits av israeliska bosättare. 


I ett annat hus, inte långt därifrån bor Abed med sin fru och deras sju barn. De bor på översta våningen i ett av de högsta husen i Gamla stan. Utsikten är fantastisk – men den högt belägna våningen är också attraktiv för israelerna – de vill ha lägenheten för strategiska ändamål och för att bland annat sätta upp kameror. Abed har fått två alternativ, antingen riva lägenheten själv eller också få den demolerad av Israel och då betala en rivningsavgift på 80 000 israeliska shekel (ca 160.000 svenska kronor).
Huset är i stort behov av reparation men myndigheterna har sagt nej. Huset får inte renoveras. Abed får inte ens isolera och täta taket så att det inte ska regna in. Nu består taket av korrugerad plåt som inte ens ligger mot väggen utan det både regnar och blåser in.
– Kom får du se, säger Abed och ber mig stiga in i sovrummet. Här sover vår sex månader gamla baby, och det regnar in i hennes säng! Israelerna tänker tvinga oss att flytta härifrån, men jag tänker aldrig ge upp. Aldrig någonsin kommer jag att lämna mitt hus. I 70 år har Abed och hans familj bott i huset, nu finns en rivningsorder och om några veckor kan ordern verkställas. – Var ska vi ta vägen? Jag har sju barn och har inte möjlighet att få något fast arbete. Försiktigt klättrar jag ner för trappan som leder till hans lägenhet. Ledstången har ersatts av en stege på högkant. Huset är i stort behov av reparation men eftersom inga tillstånd ges så fortsätter förfallet tills dess att en rivning eller övertagande av huset är ett faktum. Vi är på väg uppför ytterligare en trappa. Den här gången kommer vi upp till en liten trappavsats. Rätt fram en stabil dörr låst med ett patentlås. Dit in flyttade fem bosättare för ett år sedan, samtidigt förlorade nio palestinier sitt hem. Numera har bosättarna flyttat, kvar finns bara den tungt beväpnade säkerhetsvakten som ska ansvara för att inga palestinier återtar lägenheten. I lägenheten bredvid bor en äldre kvinna tillsammans med sin gravida dotter och hennes familj.
– Jag är rädd varenda dag, säger hon. De har slagit mig och hotat med att sätta ett elektroniskt lås nere i porten till vår trappuppgång. På så sätt kan de bestämma om vi får – eller inte får – komma in till vår lägenhet.
 

– Förstår ni hur vi lever, säger den gamla kvinnan och tittar mig stint i ögonen. De tar våra hus och hem och vi kan inget göra.
Några dagar senare får hon medhåll av en högt uppsatt tjänsteman på FN:s OCHA-kontor (United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs).
- Israel har en plan för att ta över hela östra Jerusalem och låta den judiska befolkningen utnumrera den palestinska. Men varenda israelisk bosättning på Västbanken, inklusive i östra Jerusalem är olaglig.
FN kan inget göra, vi har ingen armé, vi är summan av våra medlemsländer. Vi rapporterar men eventuella sanktioner kommer att stoppas i säkerhetsrådet.
Han vill som tjänsteman vara anonym men hänvisar till en av många rapporter i frågan:
http://www.ochaopt.org/documents/ocha_opt_planning_crisis_east_jerusalem_april_2009_english.pdf
Men vad hjälper det i praktiken, att bosättningar är olagliga, när tusentals palestinier varje dag tvingas möta bosättare och vakter - och att ständigt behöva vara rädda för att förlora sina hem.
                                    


Ingrid Engstedt Edfast
Följeslagare på i östra Jerusalem


Jag är i Israel och Palestina som ekumenisk följeslagare på uppdrag av Sveriges Kristna Råd och Kyrkornas Världsråd, genom det ekumeniska följeslagarprogrammet i Palestina och Israel (EAPPI). De synpunkter/reflektioner som uttrycks ovan är personliga och delas inte nödvändigtvis av mina uppdragsgivare.
Om du vill publicera hela eller delar av denna artikel eller sprida den vidare, var vänlig kontakta mig ([email protected]) och/eller någon av de ansvariga på Sveriges Kristna Råd: Joanna Lilja ([email protected]) eller Johanna Wassholm ([email protected]).


Fakta : Östra Jerusalem
Yta:
70,5 kvadratkilometer som Israel olagligen annekterade och som idag kallas östra Jerusalem där också Gamla stan ingår. Annekteringen strider mot internationell rätt och har aldrig erkänts av FN som anser området vara ockuperat på samma sätt som övriga Västbanken.
En tredjedel av ytan har Israel avsatt för israeliska bosättningar i strid med internationell rätt. Den största delen är exproprierad, tidigare privatägd, palestinsk mark.
En knapp fjärdedel är avsatt för grönområden och infrastruktur.
En tredjedel är fortfarande oplanerad.
En åttondel är avsatt för palestinska ändamål, tex. bostäder. C 200.000 israeliska bosättare bor i olagliga bosättningar i östra Jerusalem.
Källa: The planning crisis in East Jerusalem: understanding the phenomenon of illegal construction, Special Focus, April 2009, United Nations Office for the coordination of Humanitarian Affairs occupied Palestinian Territory. http://www.ochaopt.org/documents/ocha_opt_planning_crisis_east_jerusalem_april_2009_english.pdf


Kommentarer
Postat av: Dessa mina minsta bröder

Ännu en utmärkt artikel som måste berättas tyvärr är verkligheten så trist för palestinierna, såg själv dessa Israel-flaggor i östra Jerusalem förstod vad det betydde men såg aldrig lidandet bakom, tack för berättelsen.

2010-03-30 @ 19:20:27
URL: http://dessaminaminstabroder.blogspot.com/
Postat av: G. Tikotzinsky

1. Östra Jerusalem har alltid haft judiska invånare, utom under åren 1948-67 när Jordanien och allierade araber gjorde den delen av staden Judenrein. Det är renodlad rasism att som författaren påstå att judar eller israeler saknar rätt att köpa fast egendom och bosätta sig i området.



2. Liksom i Sverige, krävs det byggnadstillstånd i Jerusalem för att bygga en sjunde våning på ett sexvåningshus. Varför skulle palestinier vara undantagna sådana grundläggande krav från myndigheterna?

2010-03-31 @ 10:34:20
URL: http://www.al-hamatzav.org
Postat av: Anonym

Skönt att du snart kommer hem igen! Läser artikeln med fasa...fruktansvärt...och jag förstår inte hur Tikotzinsky kan skriva om regler runt påbyggnad utan att sen kommentera det förskräckliga i att inte få lov att renovera sin bostad...! Tänk dig själv om det regnade in hos dig, till skada för din familj, och du inte fick lov att renovera...det är ju sjukt!!

2010-04-01 @ 09:56:21
Postat av: G. Tikotzinsky

Anonym 9:56



Det sjuka är att bygga en olaglig sjunde våning, och sedan kräva byggnadstillstånd för renoveringen därför att sjunde våningens tak läcker. Den logiken fungerar lika lite i Israel som den skulle göra i Sverige.



2010-04-07 @ 02:59:01
URL: http://www.al-hamatzav.org
Postat av: Gunnar Stenbäck

Var i artikeln talas det om "sjunde våningen", som du Tikotzinsky talar om i din kommentar??

2010-04-07 @ 21:39:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0