Finns det något ljus i mörkret?


Foto: Gunnar Stenbäck

För tio år sedan var hon en framgångsrik affärskvinna med souvenirbutik på bästa plats utmed Betlehems huvudgata. Idag har allt slagits i spillror. Sju meter framför affären och det hus där hon och hennes familj bor reser sig den åtta meter höga muren och den omger huset på tre sidor.
Claire är en romersk-katolsk palestinsk kvinna i 40-årsåldern, som är gift med Johnny, en grekisk-ortodox kristen bilmekaniker, även han palestinier. De har två döttrar, Christie, 20 år och Oriane 14 år samt två söner, Andrea 17 år och Daniel 12 år. Deras hus ligger ett stenkast från Rakels grav 1). Genom Osloavtalet på 1990-talet hamnade deras tomt, som de har papper på att ha ägt sedan lång tid, i det som kallas område C 2). Under andra intifadan3) blev deras trädgård en militärförläggning och huset med familjen och affären hamnade mitt i skottlinjen mellan militanta palestinier i det närbelägna flyktinglägret och den israeliska militären. Familjen fick under lång tid ligga tryckta i ett hörn av lägenheten för att finna skydd för kulorna. Barnen blev dag och natt var det verkligen varje dag och natt? Jag veta att det kan låta som en okänslig fråga, men det är viktigt med sakligheten. Alternativ formulering: ”Barnen blev hotade av militären med k-pistar upp i ansiktet både under nätter och dagar”. När kriget var över dröjde det inte så länge innan militären plötsligt en dag kom och satte upp höga betongblock. När barnen på morgonen gick till skolan fanns de inte där. När de kom hem fann de sitt hem omringat av en åtta meter hög betongmur, som framför huset och affären går mitt i den tidigare huvudgatan och infarten till Betlehem från Jerusalem.
Claire har berättat sin familjs historia för hela världen om och om igen via tidningar och via TV-kanaler. Hon gör det nu igen för oss. Hela hennes och hennes barns ansikten vittnar om en förtvivlan och svåra inre trauman. Tårarna kommer både från hennes ögon och från våra. Det hon vittnar om rör oss i djupet av vårt allra innersta.
I souvenirbutiken, som hon har kvar säljer hon den mest fantastiska träkonst, bl.a. en julkrubba med muren mellan den heliga familjen och herdarna. Krubban är genombruten så att ljuset kan komma fram bakifrån. Och muren är löstagbar av den anledningen att Claire, mitt i hela det helvete hennes familj befinner sig i, är övertygad om att den ende som kan ta bort muren är Jesus, hennes och vår gemensamma frälsare. Jag frågar henne: ”Orkar du tro på en framtid?” och hon svarar: ”Bara genom Gud. Han kan, och han skall en dag hjälpa oss!” Jag önskar att min tro vore så stark för situationen ser minst sagt mörk ut för . De kan inte sälja sitt hus till någon palestinier eftersom det ligger i ett område C. De kan inte sälja sitt hus till den israeliska staten, som gärna vill köpa det, för det skulle, säger Claire ”innebära en omedelbar dödsdom av den palestinska administrationens utsända”.
Äldsta dottern hade till idag kl. 14 på sig att betala terminsavgiften på universitetet, innan hon annars blir avvisad efter tre års studier. Äldste sonen, svårt traumatiserad, går i en kristen specialskola för skadade ungdomar. Men inte heller för hans terminsavgift räcker pengarna. Turistgrupperna kommer inte till Claires souvenirbutik för den är för liten för guiderna, som vill ha provision. Ändå orkar Claire tro på ett under!
När Gud utför under använder han oftast helt vanliga människor som du och jag. Men även vi kristna i västvärlden tycks svika sådana som Claire och hennes familj trots att hennes historia är vida spridd. Kanske kan undret ske att denna familj kan få se något ljus i mörkret. Och kanske Gud vill använda just dig för att göra det undret.


1)      Rakel var patriarken Jakobs hustru, som begrät sina barn , Se  Jeremia bok i GT kap 31 vers 15 och Matteusevangeliet i NT kap 2  vers 18

2)      Innebär att det är ett område på Västbanken som förklarats som militärt område och står under den israeliska militärens administration

3)      Palestinska upproret 2000-2002, som startade efter det att den israeliske premiärministern Ariel Sharon gått in på tempelplatsen i Jerusalem med muslimernas tredje heligaste plats: Alaskamoskén

 

Jag är i  Israel och Palestina som ekumenisk följeslagare på uppdrag av Sveriges Kristna Råd och Kyrkornas Världsråd, genom det ekumeniska följeslagarprogrammet i Palestina och Israel (EAPPI) De synpunkter/reflektioner som uttrycks ovan är personliga och delas inte nödvändigtvis av mina uppdragsgivare. Om du vill publicera hela eller delar av denna artikel eller sprida den vidare, var vänlig kontakta mig ([email protected]) och/eller någon av de ansvariga på Sveriges Kristna Råd: Joanna Lilja ([email protected]) eller Johanna Wassholm ([email protected]).


 


Kommentarer
Postat av: Irene Hedenbjörk

Det finns många åsikter om vad som händer i Israel/Palestina och det är beroende på vem som uttrycker åsikten.Under senare tid har vi tagit del av undervisning av Sven Reichman http://vimeo.com/8744577 Engelska

http://vimeo.com/8744598 Svenska

Vi önmskar dig Guds rika välsisgner i det du gör i dag som följeslagare och vad du får erfara i Betlehem idag.



Irene o Claes

2010-01-17 @ 20:11:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0