Deporterade till Gaza!

Efter att ha avtjänat ett 10-årigt fängelsestraff  skulle Ahmad Sayeed Sabah befrias från ett israeliskt fängelse.   Hans fru och barn väntade redan vid en vägspärr i närheten av fängelset, när de fick höra på nyheterna att Ahmad med våld blivit förd till Gaza utan rättslig prövning och utan möjlighet att få träffa sin familj.  
Saber Al Beyari, en 36-årig man från Gaza, som hade beviljats ett tidsbegränsat uppehållstillstånd på 15 år för att få leva med sin hustru i Yaffo i Israel, rycktes från sjukhuset där han vårdades och deporterades direkt till Gaza utan förklaring och utan en chans att säga adjö till sin familj. Men när han av israelisk militär förts till gränsstationen mot Gaza vägrade den palestinska myndigheten att släppa in honom. Med hjälp av advokat och israeliska människorättsorganisationer släpptes Saber senare idag och har alltså nu återförenats med sin familj. 1)
Hur kan dessa deportationer få ske?
Jo, de israeliska myndigheterna har på detta sätt börjat deportera palestinier på Västbanken till Gaza med stöd av nya kontroversiella militärorder. Enligt dessa tillåts befälhavare att definiera tusentals palestinier från Västbanken som "olagliga infiltratörer". Sådan deportation står i skarp strid med den fjärde Genèvekonventionens 49:e artikel. Kyrkornas världsråds generalsekreterare Olav Fykse Tveit beskriver det hela som "ett allvarligt hinder i processen för en rättvis fred."  "Denna ändring kommer att påverka tiotusentals palestinier och riskerar att begränsa dem till sina byar och städer, vilket skapar en atmosfär av rädsla i de ockuperade områdena", konstaterar Tveit. "Detta förvärrar situationen. Ingen, inte heller palestinierna bör förnekas sina grundläggande mänskliga rättigheter, vilka bl.a. innebär att kunna röra sig fritt och ha ett normalt liv." Tveit uppmanar den israeliska regeringen att omedelbart dra tillbaka dessa nya order, som strider mot den fjärde Genèvekonventionens bestämmelser att "en ockupant inte med tvång får utvisa skyddade personer." "Som en av undertecknarna av Genèvekonventionen har Israel ett juridiskt och moraliskt ansvar att arbeta inom dess ramar", säger Tveit.
Den israeliska människorättsgruppen HaMoked2) hänvisar till samordnaren för de israeliska myndigheternas verksamhet i de ockuperade områdena, generalmajor Eitan Dangot. Han har sagt att "inte en enda person skall utvisas till Gaza" och att "det inte finns någon avsikt att behandla invånare med ursprung från Gaza som 'olagliga'."
Trots den kampanj som förts av Israel i medierna, där man försäkrat att så inte skall ske, är det uppenbart att Israel inte tvekar att utvisa palestinier till Gaza, även om de bott på Västbanken under många år. "Man är antagligen dessutom beredd att använda ännu mer drastiska åtgärder", säger HaMoked.



1) Maan News 22 april2010
2)
http://www.hamoked.org.il/index_en.asp

 

Jag var följeslagare i Israel och Palestina jan-mars. 2010 på uppdrag av Sveriges Kristna Råd och Kyrkornas Världsråd, genom det Ekumeniska följeslagarprogrammet i Palestina och Israel (EAPPI). De synpunkter/reflektioner som uttrycks ovan är personliga och delas inte nödvändigtvis av mina uppdragsgivare.
Om du vill publicera hela eller delar av denna artikel eller sprida den vidare, var vänlig kontakta mig; [email protected], och/eller någon av de ansvariga på Sveriges Kristna Råd; Joanna Lilja ([email protected]) eller Johanna Wassholm ([email protected]).

"Genom EAPPI befinner sig människor från olika delar av världen i Israel och Palestina för att stödja de som arbetar för en rättvis fred"                  
Kyrkornas Världsråd driver det internationella projektet: Ecumenical Accompaniment Programme in Palestine and Israel (EAPPI). Initiativet har tagits efter en förfrågan från kyrkoledare i Jerusalem. Programmet syftar till att genom internationell närvaro försöka dämpa våldet, ge hopp om att en fredlig lösning är möjlig, främja respekten för folkrätten och höja omvärldens medvetenhet om vad som sker. Kring den svenska insatsen i projektet, kallad SEAPPI, har ett tiotal kyrkor och kyrkorelaterade organisationer gått samman med Sveriges Kristna Råd som huvudman.

 




Kommentarer
Postat av: inger

Så roligt att du är tillbaka på sidan!

Har hälsningar från Nahhalin, Husseins dotter Amsam ringde mig på Msn och jag fick tala med hela familjen. De har bråda dagar med "exams" allihop. Hadia går ju på universitet, vid sidan av jobbet som rektor och mamma i en stor familj. Hussein talade om dig och din artikel. De hälsar så hjärtligt!

2010-04-22 @ 20:31:45
URL: http://cptsverige.blogspot.com
Postat av: Jonas

Vadå "deporterad"? Han är utvisad från Israel. Med rätta. Precis som Sverige gör ibland.

2010-04-22 @ 21:07:19
Postat av: G. Tikotzinsky

Personer som uppehåller sig olagligt i de ockuperade områdena är inte skyddade personer (vad gäller utvisning) enligt Genevekonventionerna. GK utgör därför inget juridiskt hinder för att deportera illegala infiltratörer. Hur länge man skall bo de facto i de ockuperade områdena för att uppnå skyddad status står det inget om i GK.



Vad gäller utvisning från Judeen-Samariens A-områden till Gaza, så är det juridiskt sett ingen utvisning. Båda är juridiskt samma territorium, dvs. Palestinska Myndighetens A-områden.



Det är klart att man kan ha moraliska eller politiska synpunkter på den nya militärordern, men då är vi inne på helt personliga åsikter. Jag anser att många svenska lagar och förordningar är helt omoraliska, men det leder ingenstans att diskutera vad en eller annan anser vara moraliskt försvarbart eller inte.

2010-04-25 @ 21:03:23
URL: http://www.al-hamatzav.org
Postat av: Gunnar Stenbäck

Saber Al Beyari hade 15 års uppehållstillstånd om jag förstått det rätt och vistades alltså inte olagligt i Israel. Vet du att han var en illegal infiltratör så får du ange källan för detta. Dessutom utvisades han inte från palestinskt A-område utan från Yaffo, som ligger i Israel som du vet. Jag hoppas att jag kommer att fortsätta att reagera på omoraliska utvisningar vare sig de sker i Israel, Palestina eller i Sverige. Vår historia med baltutlämningarna är ingen ärorik historia lika lite som Israels agerande med de nya militärorderna är ärorikt.

2010-04-25 @ 22:09:35
Postat av: G. Tikotzinsky

Är palestiniernas framtida planer på att massutvisa judiska israeler från nuvarande C-områden också omoraliska i dina ögon - eller står judar utanför din omsorg?

2010-04-26 @ 20:12:16
URL: http://al-hamatzav.org
Postat av: Gunnar Stenbäck

Tikotzinsky: Om du syftar på att bosättare som mot all folkrätt bosatt sig på Västbanken så har de aldrig fått uppehållstillstånd av den palestinska myndigheten och att Palestina skulle massutvisa judiska israeler finns bara i din fantasi. Frågan om bosättarnas utflyttning hör till det som måste ingå i kommande fredsförhandlingar. Saber Al Beyyari har ett 15-årigt uppehållstillstånd av Israel och deportationen av honom och andra är omoraliskt. Det skulle vara lika omoraliskt om en israel som hade uppehållstillstånd i t.ex. Betlehem, skulle bli utvisad till Israel. Men det kan inte hända eftersom Israel förbjudit israeler att vistas i t.ex. Betlehem. Judar står verkligen inte utanför min omsorg. Det är bl.a. därför jag är angelägen om att Israels ockupation skall upphöra, för om det får fortsätta som idag så kommer det att sluta med katastrof för både israeler och judar.

2010-04-26 @ 21:39:34
Postat av: G. Tikotzinsky

Gush Etsion-området köptes av judar på 1920-talet och beboddes av judar fram till massakern 1948. De israeliska nybyggarna besitter sin lagligt förvärvade egendom - inget som helst folkrättsvidrigt med det. Trots att Gush Etsion är privatägd mark planerar Palestinska Myndigheten att utvisa de judiska ägarna om den politiska kontrollen övergår från Israel till PM.



Jag har bestämt för mig att samtliga israeler utvisades av Palestinska Myndigheten när Israel utrymde Gaza. Sen har vi PMs lag från 1996 som förbjuder JUDAR att äga fast egendom i PM, med döds-straff för palestinier som säljer jord till JUDAR. Vidare har vi uttalanden från PMs funktionärer att judar inte kommer att tillåtas bo kvar vid en israelisk reträtt från Judeen-Samarien. Det finns således starka indikationer på att judar kommer att massutvisas från nuvarnade C-områden. Exakt vad syftade du på när du skrev att utvisning av judar bara finns i min fantasi?



Vad gäller Saber Al Beyyari: Om Israel har jurisdiktion att tilldela ett uppehållstillstånd, så har landet också jurisdiktion att häva tillståndet. Till skillnad från Palestinska Myndigheten, så är Israel en suverän stat.

2010-04-26 @ 23:57:05
URL: http://www.al-hamatzav.org
Postat av: Gunnar Stenbäck

Till skillnad från judarna i Gush Etsion-området är de flesta araber (palestinier) som bodde på sina lagligt förvärvade egendomar i Israel fram till 1948 förvägrade att återvända dit. Alla bosättningar på de ockuperade områdena strider mot IV:e Genèvekonventionens 49 artikel, hur du än försöker vända och vrida på fakta. Därför bör självklart bosättningarna på ett reglerat sätt tömmas när Palestina blir en självständig stat. Din slutkläm instämmer jag i: "Till skillnad från Palestinska Myndigheten, så är Israel en suverän stat." Min och mångas framtidsvision är att både Israel och Palestina skall vara självständiga stater med öppna och goda och ömsesidiga relationer till varandra.

Härmed avslutar jag meningsutbytet kring denna artikel.

2010-04-27 @ 22:37:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0