Ortodox julafton vid Checkpoint 300

Idag är det den ortodoxa julaftonen. Märks i stan på det sättet att det är mycket poliser och fler tutande bilar än vanligt. Den syriske patriarken och den grekisk-ortodoxe patriarken i Jerusalem skall komma hit och det är tydligen stort!! En särskild port i muren, som aldrig annars öppnas skall öppnas för dem.
Muren, ja. Idag hade jag mitt första pass vid Checkpoint 300. Efter tidig frukost gav vi oss ut i julnatten kl. 04.15 för att gående ta oss till muren. Trångt och livligt, minst sagt. De första hade redan köat i ett par timmar. Sittande, liggande, med tidningsbrasor inpå sig, som skulle värma något, utgjorde de täten på en enorm kö av män över 35 år. Bara de som har tillstånd (ges ett par månader i taget) kan passera. För att få tillstånd skall man vara över 35 år, vara gift och ha minst två barn och ha ett arbete på Jerusalemsidan (hur kan man få det utan att kunna komma dit? Moment 22). Kvinnor, barn och män över 65 år, samt sjuka kan få ett tillstånd som gör att de slipper köa i den stora kön. De får köa i den kortare "Humanitarian line", som är "öppen" 24 timmar per dygn. Den stora köns första vändkors, där man skall visa tillståndet, skall öppna 05.00. Där står en av oss följeslagare och räknar antal köande och påtalar om kön står stilla för länge. Så släpps ett 100-tal i taget igenom per gång. Dessa springer sedan över en gård till nästa kö för passkontroll och metalldetektorer, där handflatan fotograferas.Där står den andre följeslagaren och rapporterar till en "Humanitarian line" inom militären om grindarna inte hålls öppna i den takt som skall vara den "normala". Ett telefonsamtal satte fart på 2 av de tre grindarna i morse. Kl. 07.30 var kön slut och då hade nästan 2000 personer passerat til sina jobb, efter en ganska vanlig men fruktansvärt förnedrande morgon. 
Efter en andra frukost åkte vi till Al Walaja, en av många byar som ligger mycket illa till, inklämd mellan bosättningar och muren, med husdemoleringsbeslut hängande över sig hela tiden. Vi blev introducerade hos byns kulturcentra och fick en ordentlig genomgång av byns historia och dess mycket ovissa framtid. Den liksom flera andra byar skall vi ha regelbunden kontakt med framöver. Nu är det kväll efter en lång dag. I morgon har jag sovmorgon till kl. 06.30.
Filmer från checkpointen:
http://www.youtube.com/watch?v=vNlhmvWpaUk&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=BEKKpiegnwk
http://www.youtube.com/watch?v=HMyjywN-8Ac&NR=1
http://www.youtube.com/watch?v=96X4x2DmZWcJag befinner mig i Israel och Palestina som ekumenisk följeslagare
 på uppdrag av Sveriges Kristna Råd och Kyrkornas Världsråd, genom det ekumeniska följeslagarprogrammet i Palestina och Israel (EAPPI) De synpunkter/reflektioner som uttrycks ovan är personliga och delas inte nödvändigtvis av mina uppdragsgivare. Om du vill publicera hela eller delar av denna artikel eller sprida den vidare, var vänlig kontakta mig (gunnar.stenback@telia.com) och/eller någon av de ansvariga på Sveriges Kristna Råd: Joanna Lilja (joanna.lilja@skr.org) eller Johanna Wassholm (johanna.wassholm@skr.org).
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0