Överlämning och Palmsöndag

  Foto: Gunnar Stenbäck
Överlämning till grupp 35


Vid en högtidlig överlämningsgudstjänst i tyska kyrkan, Redeemer Church, lämnade vi över vårt uppdrag som ekumeniska följeslagare här i landet till grupp 35. På Palmsöndagen började de på sina respektive placeringar sitt nya uppdrag och vi, de "gamla" teamet,  har nu haft våra avslutningsdagar här i Jerusalem. Det är snart dags för hemresa och fortsättning på uppdraget.

Vi var lediga på palmsöndagen och jag firade med mässa i anglikanska kyrkan och med palmsöndagsprocession från Betfage  över oljeberget till S:t Annakyrkan inne i Gamla stan. 
  Foto: Gunnar Stenbäck

Tusentals och åter tusentals människor från alla nationer samlades  i den lilla byn Betfage på andfra sidan Oljeberget. Med palmer i händerna och med alla sorters musik och dans gick vi i svensk högsommarvärme över Oljeberget, ner förbi Getsemane och genom Kidronsdalen upp genom Stefansporten fram till slutstationen: Sankt Annakyrkan vid Betesdadammarna. Det var en mäktig och festlig upplevelse och man kunde verkligen ana hur det måste ha varit den första palmsöndagen vid Jesu intåg i staden med hosiannaropen och palmerkvistar na och trängseln. Och samtidigt fanns hela tiden tanken på att samma folkmassa bara 4 dagar senare ropade: "Korfäst honom! Bort med honom!"
I Betlehem samlades samma dag  ett hundratal palestinier tillsammans mednågra internationella för att gå sin plamsöndagsprocession. Vanligvis brukar en del av de palestinska kristna i nåd få tillstånd att under påsken åka in till Jerusalem. Men i år sammanfaller den kristna påsken med den judiska och då "firar" Israel detta med att stänga checkpointerna in till Jerusalem för palestinier, vilket de brukar göra under sina judiska fester. Det innebär att de kristna som i förra veckan fick sina tillstånd i praktiken inte kan använda dem. Därför samlades man till palmsöndagsprocession i Betlehem. Man startade vid födelsekyrkan och gick mot Jerusalem med palmkvistar och musik och med en palestinier ridande på en åsna i täten. Det var ju bara ett krux: Det finns en mur på vägen mot Jerusalem.
  Foto: Stefan Olsson

När processionen kom fram till den och till bilporten vid Checkpoint 300 så beslöt man spontant att bara gå vidare. Vakthavande soldater överaskades och försökte stänga den stora porten men för sent. Det otroliga hände att folket gick igenom den och när soldaterna då försökte stänga nästa port höll folk emot så att de kom igenom den också. På väg mot Jerusalem för att fira palmsöndag i en helt fredlig ickevåldsdemonstration. Det var egentligen deras självklara rättighet. De var fortfarande på palestinsk mark även om den är ockuperad. Muren går nämligen här i Betlehem 2 km in på ockuperat område. Men efter 500 meter så vaknade militären och gränspolisen. De stoppade processionen och det hela slutade med att 11 personer blev arresterade, däribland en av de ledande palestinska politikerna, Abbas Zakki. Det är den första palestinska regeringsmedlem, som arresterats sedan 1992.
Se händelsen på film: 
http://www.youtube.com/watch?v=kSsxd-JhVvA  
http://www.youtube.com/watch?v=M1uBMnPBFCQ
http://www.youtube.com/watch?v=4f8hlye2y78 

Ett annat exempel på hur den israeliska ockupationen och de godtyckliga reglerna för passering genom muren drabbar enskilda hårt mötte jag idag. En kvinnorna som arbetar på det gästhem där vi bor i Jerusalem bor i Betlehem. Varje morgon måste hon i timmar köa och passera Checkpoint300 i Betlehem för att komma till jobbet kl. 7. Men sedan i måndags har Israel stängt checkpointen helt och hållet för alla, förmodligen som ett kollektivt straff för söndagens händelser, vilket är förbjudet enligt Genèvekonventionen. Detta innebär att Laila måste åka buss en omväg via en annan vägspärr. Idag mötte jag henne när hon gråtande kom till sitt arbete kl. 10, tre timmar för sent. Då hade hon varit på väg i fem timmar. När bussen hade passerat vägspärren stoppade militären den 100 meter senare och tvingade alla att gå av och till fots ta sig vägen tillbaka upp till Beit Jala, flera kilometer brant uppför. Där fick hon ta taxi runt Jerusalem, öster om stan genom tre vägspärrar för att komma fram. Det kostade henne mer än vad hon tjänar på en dag. Men hon vågar inte stanna hemma för då kan hon förlora sitt arbete. det är många arbetslösa som står på kö. Hemma har hon en sjuk man att försörja. 
Är det konstigt att det jäser i de palestinska folkleden? För det gör det verkligen: Den senaste tiden har fyra unga män skjutits till döds på Västbanken. Israel har bombat i Gaza efter raketanfall från Hamas.
Mot den bakgrunden är det stort att lyssna till de tretton palestinska kyrkoledare, som nu inför påsken har gått ut med ett budskap, fyllt av hopp och uppmuntran, men som samtidigt tydliggör den kamp palestinierna har att utkämpa i detta land. "Vi har lärt känna vilken kraft vi har i Jesus Kristus vår Herre och frälsare att möta det onda med i förlåtelse och kärlek. Vi vet att det finns en makt i förlåtelsen, som kan återskapa och hela relationer både i familjer och mellan nationer," säger de bland annat. 

Detta är den sista bloggartikeln härnerifrån Israel och Palestina. I fortsättningen kommer det att komma en och annan artikel hemifrån.
Vill ni att jag skall komma och berätta om mina erfarenheter som följeslagare under tre månader så hör gärna av er.



Jag befinner mig i Israel och Palestina som ekumenisk följeslagare på uppdrag av Sveriges Kristna Råd och Kyrkornas Världsråd, genom det Ekumeniska följeslagarprogrammet i Palestina och Israel (EAPPI). De synpunkter/reflektioner som uttrycks ovan är personliga och delas inte nödvändigtvis av mina uppdragsgivare.
Om du vill publicera hela eller delar av denna artikel eller sprida den vidare, var vänlig kontakta mig; [email protected], och/eller någon av de ansvariga på Sveriges Kristna Råd; Joanna Lilja ([email protected]) eller Johanna Wassholm ([email protected]).

 "Genom EAPPI befinner sig människor från olika delar av världen i Israel och Palestina för att stödja de som arbetar för en rättvis fred"                  
Kyrkornas Världsråd driver det internationella projektet: Ecumenical Accompaniment Programme in Palestine and Israel (EAPPI). Initiativet har tagits efter en förfrågan från kyrkoledare i Jerusalem. Programmet syftar till att genom internationell närvaro försöka dämpa våldet, ge hopp om att en fredlig lösning är möjlig, främja respekten för folkrätten och höja omvärldens medvetenhet om vad som sker. Kring den svenska insatsen i projektet, kallad SEAPPI, har ett tiotal kyrkor och kyrkorelaterade organisationer gått samman med Sveriges Kristna Råd som huvudman.


Kommentarer
Postat av: egon berglund

Det har varit intressant att följa din blogg under dessa 3 månader, jag hoppas vi hörs när du är hemma i Sverige igen.

2010-04-01 @ 12:25:48
URL: http://dessaminaminstabroder.blogspot.com/
Postat av: K

Din artikel uttrycker en komplex blandning av hopp, glädje, förtvivlan och frustration...kanske ord som sammanfattar känslorna jag hade också efter resan till dig i februari. Du har en del att bearbeta nu...

VÄLKOMMEN hem!!! Kram

2010-04-01 @ 14:03:17
Postat av: G. Tikotzinsky

Gunnar,



"och då "firar" Israel detta med att stänga checkpointerna in till Jerusalem för palestinier,"



Det är snarare så att palestinierna brukar fira judiska helger med att skicka självmordsbombare till Israel. Se till exempel Påskmassakern 27 mars 2002: En Hamas självmordsbombare promenerade in på ett hotell i Netanya under den pågående påsk-måltiden och sprängde gästerna i luften. Resultatet var 30 döda civila (bl.a en svenska) och 140 skadade.



Det är väl mer än rimligt att förhindra sådana attentat genom att stänga gränserna?



"Men sedan i måndags har Israel stängt checkpointen helt och hållet för alla, förmodligen som ett kollektivt straff för söndagens händelser, vilket är förbjudet enligt Genèvekonventionen"



Den mest rimliga förklaringen är att vägspärren visade sig ineffektiv och rutinerna eller den fysiska infrastrukturen behöver ses om. Din orsak-verkan slutsats är starkt politiskt färgad och saknar faktaunderlag, trots att du påstår dig vara opolitisk.



2010-04-07 @ 02:54:39
URL: http://www.al-hamatzav.org
Postat av: Gunnar Stenbäck

Tikotzinsky: Om du nu hänvisar till självmordsbombare 2002 för att legitimera den stängda muren idag varför berättar du inte om hur många palestinier som dödades och arresterades av Israel under samma år? Det finns inget försvar för självmordsbombare, men det finns heller inget försvar för den behandling som Israel utsätter det palestinska folket för idag.

Nu slipper du mig ett tag, men i gengäld hoppas jag också att slippa dina bedrövliga kommentarer.

2010-04-07 @ 21:37:54
Postat av: inger

Tack Gunnar för din välskrivna och intressanta blogg! Jag kommer att sakna dina skriverier.

Vi ses väl, om inte förr, i Jerusalem när muren faller! Hoppet är det sista som håller oss uppe och jag tycker mig ana tecken, som tyder på en lösning av konflikten. Apartheid-regimer kan aldrig hålla.

Frid o fred

2010-04-10 @ 16:07:39
URL: http://cptsverige.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0