Lång natts färd mot dag!

Köande människor kl. 04Foto: Alexandra Heidegger
              Kö kl. 06 vid vägspärrens ingång

Kl. är 07.45. Vi har varit igång i fyra timmar sedan väckarklockan ringde 03.40. Men då hade ett ganska stort antal palestinska arbetare redan stått eller legat i kö vid Vägspärr300 i Betlehem. Nasser har kommit från området söder om Hebron och skall in till Jerusalem för att börja arbeta kl. 7. Han hör till den lilla utvalda skaran av lyckliga, som fått tillstånd att passera.
Att ha ett passertillstånd är i och för sig ingen garanti för att komma igenom spärrarna. Det kan vara ett ord som skrivits fel av den som utfärdat det. En sådan bagatell kan räcka för att Nasser och hans landsmän skall få ett nej, med följden att han inte kan komma till arbetet, vilket i sin tur kan innebära att han förlorar jobbet. Nasser vet dessutom inte hur länge han kan arbeta. Hans tillstånd går ut om en månad och då måste hans arbetsgivare söka ett nytt för honom för ytterligare två-tre månader i taget. Det är hur dessa människors behandlas av militären vid denna gigantiska vägspärr, som vi har övervakat idag på morgonen och skall så göra fyra dagar i veckan.
När vi kom 05.30 var det närmast kaos. En massa arbetare försökte ta sig igenom via den s.k. ”Humanitarian line”. Den är endast avsedd för kvinnor, barn, sjuka och gamla. Men det gick givetvis inte. Istället sprang de plötsligt i full ”galopp” tillbaka för att försöka ta sig igenom via den gång som är avsedd för dem som passerar från Jerusalem in i Betlehem. Inte heller detta gick av förklarliga skäl. Då försökte de klättra över staketet och in i den stora kön under högljudda rop. En del lyckades, andra inte.
Checkpoint 300, Bethlehem Foto: Alexandra Schneidegger
En djurfålla fast med människor

Men om starten på morgonen var kaotisk så blev det så småningom mycket bättre. När vändkorsen väl öppnades 05.30 rann folk igenom i hög hastighet, bara för att fastna i nästa kö till metalldetektorer i stil med dem som vi måste passera på flygplatserna. Alla måste alltså ta av sig skor, jackor och allt de har i fickorna. Allt skall genomlysas, även de själva, innan de sedan hamnar i en tredje kö, där de skall visa ID-kort, tillstånd och handflatans avtryck. När Nasser denna dag kom igenom var kl. ungefär 6. Det hade gått ovanligt fort. En annan dag kanske det dröjer till fram emot halv sju för honom, som köat halva natten. Varje arbetsdag, år ut och år in. Under förutsättning att han får fortsatt tillstånd till att passera förstås.

Att övervaka och se hur palestinierna blir behandlade av staten Israel och dess militär utifrån internationell humanitär rätt och mänskliga rättigheter, som skall gälla likt för alla människor, är en av våra huvuduppgifter här i Betlehem.

Nu är vi äntligen igång efter alla kurser i Sverige och här i Jerusalem. Nu skall vi ta oss an övriga uppgifter denna härliga försommardag, som bara just har börjat.


1)
(http://www.video.google.com/videosearch?q=Checkpoint+300&sourceid=ie7&rls=com.microsoft:en-US&oe=utf8&rlz=1I7SKPB_sv&um=1&ie=UTF-8&ei=XBdOS_WJHp-H4gaMzZXyDw&sa=X&oi=video_result_group&ct=title&resnum=1&ved=0CA4QqwQwAA#kl. )  

 

Jag är i  Israel och Palestina som ekumenisk följeslagare på uppdrag av Sveriges Kristna Råd och Kyrkornas Världsråd, genom det ekumeniska följeslagarprogrammet i Palestina och Israel (EAPPI) De synpunkter/reflektioner som uttrycks ovan är personliga och delas inte nödvändigtvis av mina uppdragsgivare. Om du vill publicera hela eller delar av denna artikel eller sprida den vidare, var vänlig kontakta mig ([email protected]) och/eller någon av de ansvariga på Sveriges Kristna Råd: Joanna Lilja ([email protected]) eller Johanna Wassholm ([email protected]).



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0